Asociația Studenților Ecologi veghează la protejarea mediului
În ultimii 50 de ani, numărul polenizatorilor a scăzut cu aproximativ 70%, în Germania. Rezultatul studiului biologilor germani este un semnal de alarmă pentru Horea Olosutean, lector universitar doctor la Facultatea de Științe din cadrul Universității ”Lucian Blaga”. Acesta intenționează să realizeze un studiu similar în România, prin Asociația Studenților Ecologi ASECO, pe care o conduce.
Studiu în cartierul Magnolia
În prezent, la nivel local, ecologii ASECO fac cercetări în arealul cartierului Magnolia, de la marginea Sibiului, unde terenul era, cândva, mlăștinos. Studiile realizate până acum au relevat faptul că anumite plante de mlaștină mai există pe o suprafață foarte îngustă, iar insectele specifice acestui mediu s-au ”refugiat” acolo. ”Degradarea zonelor naturale prin transformarea lor în zone agricole afectează populația de insecte. Polenizatorii dispar odată cu vegetația naturală. Agricultorii ar trebui să păstreze, în interiorul suprafețelor cultivate, fâșii cu vegetație naturală pentru că insectele care le vor popula vor asigura polenizarea”, explică biologul Horea Olosutean.
Horea Olosutean
Expertiză în diverse domenii
Având expertiză în domenii diverse – nevertebrate, ihtiofaună, ornitofaună, fitobentos, plante și habitate, evaluare de impact antropic, management de proiecte -, specialiștii ASECO au participat, din 2017 încoace, la realizarea a peste 20 de proiecte privind inventarierea și monitorizarea speciilor și habitatelor, evaluarea stării de conservare și realizarea de scheme de monitorizare. Expertiza oferită de ASECO a contribuit la evaluarea impactului microhidrocentralelor asupra corpurilor de apă (Cuntu, Crai, Sebeșel, Bâlea, Porumbacu, Sâmbăta, Viștișoara, Taia, Bărișor și Cibin).
Planuri pentru parcurile naționale
”Lucrăm în principal pentru planurile de management ale parcurilor naționale din România”, spune Horea Olosutean. ASECO a avut contribuții importante la elaborarea planurilor de management pentru: Gura Vedei – Șaica – Slobozia, Lacul Negru, Cascada Mișina, Râul Târnava Mare între Copșa și Mihalț, Pajiștile dintre Șeica Mare și Veseud, Castanii comestibili de la Buia, Cheile Lăpușului, Parcul Național Retezat, Retezat, Câmpia Ierulu Câmpia Careiului, Apuseni, Munții Apuseni – Vlădeasa, Buteasa, Cheile Nerei – Beușnița, Pădurea Bogății, Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Domogled – Valea Cernei, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Semenic – Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș și Cheile Bicazului – Hășmaș. Un alt proiect la care a participat ASECO a fost evaluarea comunităților de nevertebrate din Parcul Natural Porțile de Fier și Porțile de Fier.
Educație ecologică
În domeniul educației ecologice, cel mai mare proiect derulat de ASECO, în parteneriat cu ULBS, a fost ”FutureEnAct – Activiștii de mediu ai viitorului”, finanțat din fonduri norvegiene. Practic, a fost creată o bază de activiști pe probleme de mediu în zona de urban mic din județul Sibiu (Avrig, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Săliște). A fost generată și o aplicație mobilă care preia în timp real localizarea și descrierea problemelor identificate, comunică informațiile unei platforme on-line, care centralizează și afișează informațiile legate de eventualele probleme de mediu, făcându-le accesibile publicului larg și administrațiilor locale.
ASECO
Înființată în 2008, de un grup de studenți ai Facultății de Științe din cadrul Universității ”Lucian Blaga”, Asociația Studenților Ecologi ASECO este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care are drept scop principal organizarea de activități legate de protecția mediului (reciclare deșeuri, igienizare, împădurire/ reîmpădurire etc.), în special în Sibiu și în zonele înconjurătoare. ASECO pune accent și pe organizarea de activități de conștientizare referitoare la importanța și protecția mediului, grupul țintă fiind în principal elevii și preșcolarii din zona Sibiului, precum și cei din proximitatea ariilor protejate din județul Sibiu (siturile Natura 2000 Frumoasa, Podișul Hârtibaciului, Munții și Piemontul Făgăraș, Parcul Natural Cindrel etc.).