fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet Timp Liber

”Arta din fire care ne e în fire” – Convorbiri despre ie, modă și tezaur, la Sadu

Comuna Sadu va organiza, vineri, 23 iunie, un eveniment cultural dedicat Zilei Universale a Iei. Intitulat ”Arta din fire care ne e în fire. Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur”, acesta va avea loc la Căminul Cultural din Sadu, începând cu ora 16.00.

Această manifestare culturală, organizată în parteneriat cu Muzeul Civilizației Populare Tradiționale “ASTRA” din Sibiu, oferă o varietate de activități menite să promoveze ia ca tezaur cultural al comunității, accentuând că portul popular reprezintă, totodată, o punte de legătură între trecut și viitor și o oportunitate permanentă de promovare a spiritului creativ românesc. Printre momentele-cheie ale evenimentului se numără prezentarea elementelor tradiționale ale iei din Sadu, evidențiind măiestria meșteșugului tradițional, precum și prezentarea iei străvechi din Sadu și a evoluției istorice a iei, moment susținut de membrele grupului Șezătoare, care vor oferi o perspectivă unică asupra bogăției culturale a acestei zone.

Un alt moment cu încărcătură emoțională este „În inima de Românie, port ia cu mândrie”, o prezentare a portului popular pe grupe de vârstă, în ordine crescătoare, care va aduce în prim-plan diversitatea și frumusețea acestuia. Pe toată durata evenimentului, se poate vizita o expoziție cu elemente ale portului popular tradițional, de o frumusețe remarcabilă. Evenimentul va beneficia de prezența deosebită a doamnei Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale pentru UNESCO, care va susține o intervenție online despre rolul esențial al instituțiilor și autorităților în conservarea și perpetuarea valorilor spirituale tradiționale din satul românesc, având ca temă principală „Patrimoniul Cultural Imaterial”.

De asemenea, intervenții valoroase vor avea doamna Mirela Crețu, director la Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu (Inovație în educația și cercetarea portului popular: abordări interdisciplinare și noi metode de studiu), Preotul Paroh al Parohiei Sadu, Gheorghe Neagoe (IA – artă a meșteșugului tradițional), Dan NANU, director Direcția pentru Cultură Sibiu (Portul popular în era globalizării: provocări și oportunități) și primarul Comunei Sadu, Valentin-Dumitru-Ioan Ivan, care va susține un cuvânt de deschidere emoționant.

Evenimentul aduce în atenția publicului importanța și valorile pe care le reprezintă portul popular și ia în contextul cultural și spiritual actual și va fi animat de momente artistice susținute de tineri soliști și instrumentiști talentați. O surpriză deosebită o va constitui prezența pe scenă a reprezentanților Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia informației și Apărare cibernetică, care vor susține o prezentare de port tradițional din diverse zone ale țării.

Ziua Iei și evenimentul „Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur” reprezintă o oportunitate deosebită de a celebra și promova bogăția culturală și artistică a comunei Sadu, portul popular și ia devenind adevărate „poezii vizuale” care ne conectează cu tradițiile și obiceiurile, oferindu-ne o călătorie în timp și reamintind de valorile autentice ale culturii românești.

Vă așteptăm cu drag la «Ziua Iei – Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur» în comuna Sadu! Vă invităm să fiți alături de noi în această zi specială, pentru a descoperi și a aprecia frumusețea și rafinamentul iei, precum și pentru a sărbători împreună valorile și tradițiile noastre autentice”, transmit organizatorii.

Evenimentul beneficiază de parteneriatul media cu Live Stream România, care va asigura transmiterea în direct a momentelor artistice și a intervențiilor deosebite, oferind astfel posibilitatea de a fi urmărit și de cei care nu pot fi prezenți fizic.