fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu

Arbori cu ”capete pătrate”, pe strada Oțelarilor

Acuzată că taie copaci în neștire și măcelărește spațiile verzi din oraș, conducerea Primăriei Sibiu iese la rampă cu o idee ”inovatoare”. Geometria naturală a copacilor va fi modificată prin toaletări speciale, care vor aduce cubismul la ordinea zilei, în cartierul Lazaret. Primăria susține că aceasta este singura soluție care ar salva copacii de la tăiere.

Cei 40 de arbori de pe strada Oțelarilor vor avea coroane paralelipipedice. Chiar astăzi au început lucrările menite ”să controleze creșterea rădăcinilor și coroanei” acestor copaci. ”Acțiunea este necesară pentru a menține arborii la o anumită dimensiune și distanță față de rețelele de utilități aeriene și față de fronturile caselor și pentru a evita extinderea rădăcinilor care pot provoca daune imobilelor, trotuarelor și carosabilului”, explică Primăria Sibiu.

Tehnica se numește “pollarding” și ”presupune o intervenție mai accentuată în coroana arborelui, cu tăieri specifice care vor da o anumită formă acesteia – în cazul de față se va adopta o formă dreptunghiulară”, precizează reprezentantul Primăriei, care nu are noțiuni elementare de geometrie în spațiu. Pentru a realiza această formă geometrică, pe coroana arborilor se va monta un cadru confecționat din bambus, cu rol de șablon, care va ghida formarea coroanei în următorii ani. După toaletare și fixarea cadrului, noua formă a coroanei va rezulta în 2-3 ani, după cum anunță municipalitatea. Neavând specialiști în această tehnică, utilizată în premieră la Sibiu, Primăria a contractat serviciile Asociației Române de Arboricultură.

Etichete: