fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Interviu

Aproximativ 65% dintre elevii sibieni au participat la orele online

Cei 64 578 elevi sibieni vor încheia acest an şcolar de acasă prin intermediul orelor online, după ce recent Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie au decis închiderea școlilor. Măsura are ca scop protejarea populației României de răspândirea coronavirusului, dar nu ține seama de realitatea prezentă mai ales în mediul rural. Aproximativ 65% dintre elevii sibieni au reușit să participe cel puțin odată la cursurile online. Vă prezentăm un interviu realizat despre „mutarea” școlii acasă și predarea prin intermediul tehnologiei cu dascălul de geografie Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

 

Câți elevi sunt în prezent în județul Sibiu?

În prezent în județul Sibiu învață 64 578 de elevi,  dintre aceștia 2. 3795 se află în clasa a VIII-a, 2538 sunt în clasa a XII-a, iar un număr de 284 sunt elevii înscriși la seral, clasa a XIII-a.

Aveți vreo statistică câți elevi participă sau au posibilitatea de a participa la cursurile online?

Din datele pe care le avem noi, până în prezent aproximativ 65%, iar dacă excludem preșcolarii, este vorba de aproximativ 72% din numărul elevilor înscriși. Dacă luăm clasa ca entitate, cel puțin 1 elev din fiecare clasă din județ a accesat lecțiile online.

Am văzut campania inițiată de domnul Alexandru Dumbravă,  inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu privind donația de calculatoare pentru elevii care nu dispun de un dispozitiv digital. Au început să doneze sibienii? Când vor ajunge acele dispozitive la elevi?
Sunt promisiuni, sperăm că săptămâna viitoare să apară și primele donații. Încă nu știu, dar încercăm să ajungă dispozitivele cât mai reprede posibil la ei. O problemă majoră o constituie accesul la serviciile de internet, pentru că degeaba ai un laptop dacă nu ai la ce să-l conectezi.

Mai sunt cazuri de elevi care nu au minim două note la o anumită materie pentru a i se putea încheia media și ce decizie se va lua în cazul lor?

Tot ce este posibil. În cazul lor se vor respecta cele 5 scenarii (notă pe activitatea online, referate trimise sau, în cel mai rău caz, media de pe semestrul I devine medie anuală.

 

Vor primi note pentru participarea la aceste cursuri?

Notele primite vor avea o parte din valoare lor pentru participarea la aceste cursuri.

Se va ține cont de prezențele în online la cursurile elevilor?
Absențele nu se trec, dar prezența, acolo unde există posibilități de participare, dă posibilitatea unei notări spre maxim, deoarece se poate evalua atitudinea elevului față de învățare.

Vă este greu să realizați aceste ore “altfel”, mă refer să îi țineți activi, să fie concetrați și atenți la ceea ce discutați?

Nu este dificil. Tot profesor sunt și tot la fel îmi organizez ora. Poate este mai dificil în captarea atenției, deoarece sunt o persoană carismatică, ce folosește foarte mult limbajul corpului în predarea la clasă. Este mai mult de muncă, deoarece trebuie să pregătești mai atent lecția. Trebuie să cauți materiale, filmulețe, să creezi teme și cerințe adaptate acestui tip de învățare.

 

Considerati că ar fi trebuit să se redeschidă școala (mai ales în cazul elevilor din an terminal)?

Pentru clasele terminale este indicat, au nevoie de o reacomodare în primul rând cu spațiul, apoi cu procedurile specifice elevului și cu timpul de lucru.

 

Prezența în online este mai mare decât prezența fizică la cursuri?

Este cam aceeași, cel puțin la clasele la care predau eu nu diferă prezența în online de prezența la școală.

Poză: arhivă

Etichete:

Recomandam sa citesti si