fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Apa Târnavei Mari, pe valul scumpirilor

Dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare ne costă pe fiecare tot mai mult. Lună de lună, în facturile pe care le plătim pentru apa de la robinet și canalizare este inclus și prețul investițiilor pe care operatorii de apă le fac în diverse regiuni din județ. Cele mai mari tarife au fost puse pe umerii locuitorilor din Mediaș, Dumbrăveni, Copșa Mică, Agnita și 30 de comune din nordul și estul județului Sibiu, care fac parte din  Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Apa Târnavei Mari”.

De ce se scumpește apa?

De la 1 ianuarie 2024, SC Apa Târnavei Mari SA a majorat prețurile la 8,71 lei/mc – apă potabilă și 7,82 lei/mc – canalizare, pentru toți clienții săi. Decizia s-a luat în acord cu prevederile Contractului de finanțare nr. 321 / 15.07.2020 încheiat între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, și SC Apa Târnavei Mari SA Mediaș, pentru „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”,  în valoare totală de 700.258.507,21 lei. Noile tarife au fost aprobate încă de anul trecut, de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) prin Decizia nr. 194/08.12.2023, privind modificarea prețului și tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare pentru întreaga arie de operare.

Tarifele cresc până în 2026

Partea de ”contribuție proprie” a societății medieșene, în cadrul proiectului, este recuperată din facturile tot mai mari plătite de abonați. Nu există șanse de reducere a prețului, ci dimpotrivă, tarifele vor fi majorate și în următorii doi ani, conform Planului adoptat prin Hotărârea nr. 10 / 2020 a ADI „Apa Târnavei Mari” Mediaș, având ca suport Hotărâri ale Consiliilor Locale ale Unităţilor Administrativ – Teritoriale din cadrul Operatorului, direct implicate în proiect. ”Odată cu realizarea investițiilor din cadrul proiectului, beneficiarii acestuia și-au asumat și un Plan anual de evoluție a tarifelor pentru perioada 2021 – 2026 (ultimul an de implementare a măsurilor investiționale), rezultat în urma analizei cost – beneficiu”, explică SC Apa Târnavei Mari SA.

”Apa e mai ieftină decât vinul”

Conducerea SC Apa Târnavei Mari SA încearcă să-și convingă abonații că prețul apei este foarte mic făcând o comparație cel puțin inadecvată. ”Apa de la robinet este ieftină, fără concurenţă. O sticlă de vin de calitate superioară costă mai mult de 25 lei, o sticlă de bere cam 5 lei, iar una de apă carbogazoasă la 2 litri în jurul a 3 lei. Pentru 1 metru cub apă potabilă, adică 1.000 de litri, plătim 7,34 lei! Un preţ uimitor de avantajos, dacă ne gândim cu cât efort tehnologic este preparată şi controlată apa de băut”, transmite operatorul pe pagina sa de internet, la secțiunea ”Informații utile”. De parcă cineva s-ar fi gândit să spele vasele sau să facă baie cu bere ori vin! Abonații au parte și de sfaturi pentru reducerea consumului de apă, de genul: ”Preferaţi duşul în locul îmbăierii!”, ”În timpul spălatului pe dinţi sau săpunitului la spălarea mâinilor, închideţi robinetul de apă!”, ” Dacă spălaţi vasele cu mâna, nu este nevoie ca aceasta să se întâmple sub jetul continuu de apă”.

Prețuri mai mici, la Apă-Canal Sibiu

Există diferențe de preț între cei doi operatori de apă-canal din județul Sibiu. Abonații societății Apă-Canal SA Sibiu plătesc 5,58 lei/mc și 4,24 lei/mc pentru canalizare-epurare. Ultima majorare a fost aplicată la 1 iulie 2023, explicația scumpirii fiind aceeași, ca și a SC Apa Târnavei Mari SA: ”necesitatea susținerii finanțării proprii” prevăzute în contractul de finanțare încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”.

Petiție electorală

Fiind an electoral, prețul apei a devenit un subiect important la Mediaș. Atât de important, încât competitorii politici încearcă să-și atragă simpatia și votul cetățenilor  nemulțumiți. Senatorul Claudiu Mureșan, noul președinte al PSD Mediaș, a lansat, de curând, o petiție online ”menită să atragă atenția asupra  nivelului prețurilor la serviciile de apă și canalizare furnizate de către Compania Apa Târnavei Mari”. PSD invită medieșenii ”să își facă auzită vocea în lupta pentru servicii publice de calitate și tarife echitabile”.”Serviciile de apă și canalizare sunt servicii de bază și ar trebui să fie accesibile pentru toți cetățenii, iar tarifele ar trebui să reflecte în mod corect costurile reale și calitatea serviciilor oferite. În acest moment suntem pe un rușinos loc 5 pe țară la nivelul prețului la apă și canalizare, iar acest lucru nu poate fi justificat în cazul ATM Mediaș. De ce cetățenii din sudul județului, din municipiul Sibiu și localitățile limitrofe plătesc cu 6,7 lei mai puțin pentru un metru cub de apă, față de cei din Mediaș și localitățile din nord-estul județului Sibiu? Asta în condițiile în care salariile din nord sunt semnificativ mai mici. Vorbim despre valori anuale de cel puțin 1.500 lei pe care familiile din nord le plătesc în plus față de cele din sud. Această nedreptate trebuie să înceteze!”, transmite Claudiu Mureșan, într-un comunicat de presă.

Diferențe mari, între județe

La nivel național, diferențele de tarife sunt foarte mari, între județe. Cea mai scumpă apă este la Brăila – 9,66 lei/mc (fără TVA) și Buzău – 9,30 lei/mc, iar cea mai ieftină este în comuna Dudeștii Noi, județul Timiș – 3,52 lei/mc, Oradea – 4,14 lei/mc, Orăștie – 5,02 lei/mc, Cluj-Napoca și Sibiu – 5,12 lei/mc. Cele mai mari tarife la canalizare le plătesc abonații din Arad – 7,99 lei/mc, Călărași – 7,44 lei/mc și Iași – 7,34 lei/mc. La polul opus se află Botoșani – 3,33 lei/mc, Apă-Canal Sibiu – 3,89 lei/mc și Voluntari – 3,99 lei/mc.

 

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si