fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Ana Blandiana invitată de onoare la Zilele „Iustin Panța” de la Sibiu

Revista „Euphorion” și Teatrul „Gong” Sibiu prezintă, în perioada 4 – 5 noiembrie, cea de-a XXI-a ediție a Colocviului Național Zilele „Iustin Panța”. Această ediție a colocviului se bucură de prezența scriitoarei Ana Blandiana, personalitate remarcabilă pe care revista „Euphorion” o celebrează în cel mai recent număr (3/2022).

Ca în fiecare toamnă, comunitatea scriitorilor sibieni și a îndrăgostiților de literatură readuce în prim-plan memoria poetului Iustin Panța, recontextualizându-i relevanța și revizitând, cu proaspăt interes, creațiile acestuia. Este un prilej de a aduce la Sibiu personalități marcante sau emergente ale culturii, într-o întâlnire efervescentă cu scriitori aparținând unor generații diferite, și de a facilita accesul publicului la fenomenul viu al literaturii și de a evidenția cele mai promițătoare voci ale poeziei contemporane.

Vineri, 4 noiembrie, începând cu orele 17.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” vor avea loc dezbateri pe tema „Poezia de azi”, un recital al poeților invitați și decernarea Premiului Național pentru Debut în poezie „Iustin Panța”. Președintele juriului din acest an este scriitoarea Rita Chirian. Sunt nominalizate următoarele volume de debut: Raluca Boantă, La marginea bună a corpului (OMG Publishing), Ioan Coroamă, Colectiva (OMG Publishing), Adelina Pascale, Maki for 2 (Casa de Editură Max Blecher). Accesul la acest eveniment se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 5 noiembrie, începând cu orele 10.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, va fi lansat numărul 3/2022 al revistei Euphorion, număr dedicat Anei Blandiana, urmat de o întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana, prezentări de carte și decernarea Premiului Euphorion. Dintre laureații edițiilor anterioare amintim: Ștefan Borbely, Mircea Cărtărescu, Al. Cistelecan, Dinu Flămând, Viorica Guy Marica, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, Ștefăniță Regman. Acțiunea se va încheia cu un recital din lirica Anei Blandiana. Accesul publicului se face gratuit, în baza unei rezervări confirmate la adresa de e-mail ticketing@teatrulgong.ro sau la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00, iar duminica între orele 10:00 și 14:00.

Ediția a XXI-a a Colocviului Național Zilele Poeziei „Iustin Panța” este o acțiune finanțată de Consiliul Local Sibiu prin Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și co-finanțată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală a Județului.

Program Colocviul Național

Zilele Poeziei „Iustin Panța”

Ediția a XXI-a, 4-5 noiembrie 2022 

Vineri, 4 noiembrie, 17-20, Librăria Humanitas

17.00 – Cuvânt de deschidere: Dumitru Chioaru;

17.15 – Masă rotundă cu tema Poezia de azi. Moderatori: Ion Pop și Al. Cistelecan;

18.30 – Recital poetic: Ion Pop, Ioan Moldovan, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Vlad Alui Gheorghe, Ligia Csiki, Maria-Daniela Pănăzan, Mihaela Artimon, Lazăr Zăhan, Mihai Posada, George V. Precup, Cătălin Neghină, Savu Popa – moderator Ioan Radu Văcărescu.

19.30 – Decernarea Premiului Național „Iustin Panța” – prezintă Rita Chirian.

 

Sâmbătă, 5 noiembrie, 10-13, Teatrul Gong

10.00 – Lansare Euphorion, nr. 3/2022: Ana Blandiana. 80 – prezintă Rita Chirian;

10.15 – Întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana –  moderator Dumitru Chioaru;

11.15 – Lansări de carte:  Rodica Braga, Ioan Moldovan, Adrian Alui Gheorghe,

Gellu Dorian, Vlad Alui Gheorghe, Mihai Posada, Mihaela Artimon, Daniel Deleanu,

Savu Popa, Dumitru Chioaru – moderator Ioan Radu Văcărescu.

12.15 – Decernarea Premiului Euphorion. Prezintă Dumitru Chioaru;

12.30 – Recital din poezia Anei Blandiana susținut de actrița Lerida Buchholtzer.

Etichete: