fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Ambulanţa Sibiu cu nou şef: Haos printre angajaţi

Aşa cum ziarul Star Sibian a anunţat vineri dimineaţa, Ministrul Sănătăţii a trimis un ordin de numire ca interimar a unui nou manager general pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sibiu. Conform surselor noastre din Minister, numirea a venit cu data de 15 martie 2019 pentru dr. Stoiţă Ioana Monica, o angajată de 40 de ani care lucrează în SAJ Sibiu de 4 ani.

Am încercat să luăm legătura vineri şi azi cu cei de la SAJ pentru a ne confirma numirea şi a afla detalii despre noul director, dar abia azi dimineaţă am primit un răspuns evaziv pe email: „În momentul de faţă noul manager se află în procesul de preluare a funcţiei şi în cel mai scurt timp vă furnizăm datele solicitate”. Am aşteptat să se revină pe subiect şi nu am mai primit nimic. Am trimis o adresă şi Ministerului Sănătăţii pentru a clarifica numirea şi a ne oferi mai multe date despre cum s-a făcut aceasta, dar încă nu am primit un răspuns.

Reporter pe teren

Cum instituţia nu mai are nici purtător de cuvânt, nici manager oficial confirmat, cel vechi fiind demis din 6 martie, am trimis un reporter la sediul instituţiei. Colegul nostru a intrat nestigherit în clădirea de birouri, aceasta fiind în şantier pentru lucrări de renovare demarate de vechea conducere. Dacă atunci accesul se făcea prin uşă cu interfon, acum intrarea era larg deschisă. Prin birouri era agitaţie mare. Nu a fost chip de discutat cu nimeni, aşa că reporterul nostru s-a întors la redacţie fără succes.

A reuşit totuşi să afle de la un angajat din cealaltă clădire, unde stau asistenţii, ambulanţierii şi medicii care ies pe teren cu ambulanţele, că noua directoare împreună cu sindicatul au convocat o şedinţă cu personalul pentru ora 13. La şedinţă era aşteptat şi Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România. În drumul său spre redacţie, printre blocurile din zona SAJ Sibiu, reporterul nostru a observat un grup de 3 angajaţi ai Ambulanţei în uniforme cum îşi făceau cumpărăturile de la magazinul Trans Agape. Aceştia erau în timpul serviciului pentru că aveau la ei şi o staţie de emisie -recepţie, din cele furnizate de STS pentru serviciul 112.

Salariile intră cu întârziere

Ziua de plată a salariilor pentru luna februarie 2019 era 15 martie. Dar din cauză că Ministerul nu a numit un manager interimar decât în 15 martie, acestea nu s-au putut plăti. Noul manager, dr. Stoiţă Ioana a dat asigurări angajaţilor că azi le vor intra salariile pe card. Cei care au carduri la BRD, restul mâine. Deci o întârziere de 3-4 zile faţă de data stabilită prin Contractul Colectiv de Muncă. Acest lucru a deranjat mulţi anagajaţi, mai ales de la staţiile din judeţ.

De unde a pornit scandalul

Ne vedem datori cu o istorie sumară, atât cât am putut desluşi până acum, a scandalului izbucnit la SAJ Sibiu. Oficial totul a început în septembrie 2018 când un grup de medici angajaţi la SAJ Sibiu au reclamat la Ministerul Sănătăţii că li se pretinde de către conducere să facă prin rotaţie ture şi pe serviciul de dispecerat. Acest serviciu este gestionat comun de ISU Sibiu şi dispecerii Ambulanţei au nevoie, conform legii, să fie coordonaţi pe ture de un medic în primirea şi redirecţionarea apelurilor la 112. Iniţial, medicii au spus că e un abuz şi nu e prevăzut în fişa postului. Apoi, în octombrie 2018, a venit de la Ministerul Sănătăţii un corp de control pentru a cerceta cele sesizate. Corpul de control a verificat şi alte aspecte sesizate între timp de acelaşi grup de medici privind starea parcului auto, lipsa de personal etc. Toate problemele ridicate de medici au fost sesizate prin adrese oficiale la Minister şi prin presă şi de fostul manager general dr. Alina Tărnăuceanu. Aceasta a reuşit cu greu să obţină de la Minister 8 ambulanţe noi din lotul mare achiziţiont şi împărţit pe criterii numai de ei ştiute în ţară de Minister.

În urma controlului de la minister s-a emis un raport. Ministerul a precizat pentru Star Sibian că demiterea managerului general Dr. Alina Tărnăuceanu s-a făcut în baza acelui raport, dar a refuzat să pună la dispoziţie raportul. Surprinzător, angajaţii spun că dr. Stoiţă Ioana şi alţi semnatari ai reclamaţiei ştiau conţinutul raportului înainte ca acesta să ajungă la managementul instituţiei prin Poşta Militară, lăundându-se chiar cu acest lucru. Altfel spus, ori Poşta Militară a fost jefuită (puţin probabil) ori în Minister există o scurgere crasă de informaţii cu interes spre o anumită parte implcată în conflict.

Dr. Stoiţă în proces

Dr. Stoiţă Ioana a deschis proces instituţiei din care face parte, la finele anului 2017. Procesul l-a pierdut în 19.10.2018 la Tribunalul Sibiu prin Hotărârea 745. Instanţa a dat câştig de cauză instituţiei, considerând decizia luată de aceasta contra dr. Stoiţă ca fiind legală. De asemenea instanţa a impus dr. Stoiţă să plătească 2.000 de lei cheltuieli de judecată.

Deşi abia venită de doi ani la vremea aceea în instituţie, dr. Stoiţă Ioana avea deja probleme în a se înţelege cu conducerea şi a respecta deciziile. Conform Portal Just.ro dr. Stoiţă a făcut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia abia în 15.02.2019, după ce aflase concluziile şi recomandările de destituire a Corpului de Control al Ministerului. Cauza este pe rol şi dr. Stoiţă se va prezenta la Curtea de Apel acum şi ca reclamant şi ca pârât. Oare noul manager Stoiţă va da câştig de cauză angajatului Stoiţă?

Asociaţii diferite cu motive ascunse

Mai mulţi angajaţi ai SAJ Sibiu s-au gândit să formeze în 2013 o asociaţie non profit pentru a strânge fonduri din comunitate şi a sprijini astfel serviciul medical de urgenţă din judeţ. Asociaţia De la noi pentru noi Ambulanţa Sibiu nu a avut o activitate notabilă până în 2017 pentru că toţi membrii nu prea aveau mult timp liber să se ocupe voluntar de asemenea activităţi. Odată cu încheierea unui contract de prestări servicii de marketing asociaţia a înregistrat o creştere vertiginoasă a sponsorizărilor atrase din comunitate. Astfel s-au făcut diverse dotări pentru SAJ Sibiu şi pentru instituţii din comunitate pentru sprijinul medicinei de urgenţă. Dar se pare că asta nu a fost pe placul dr. Stoiţă care a fondat alături de Mărăşescu Roxana (între timp Popianăş prin căsătorie), Popianăş Răzvan şi alţi doi membri o altă asociaţie cu acelaşi scop ca prima, dar cu alt nume: Asociaţia Salvează din Inimă. Dr. Stoiţă este vicepreşedintele asociaţiei, iar Popianoş Mărăşescu Roxana preşedinte. Asociaţia Salvează din Inimă nu a depus niciun bilanţ pe anul 2017 conform portalului Ministerului de Finanţe.

Medic la Ambulanţă şi în privat

Legislaţia din România nu prevede interdicţii exprese pentru un medic să lucreze la stat şi la privat. Dar există situaţii reglementate de Codul Muncii şi alte legi. Astfel un medic care lucrează la Serviciul de Ambulanţă trebuie să lucreze 12 ore cu 24 ore sau 48 ore libere. Spre exemplu o parte din ambulanţierii (şoferii) de la SAJ Sibiu lucrează şi la servicii private de Ambulanţă din judeţ. Dacă o fac în timpul liber cu respectarea Codului Muncii, nu este nicio problemă. Ce ne facem însă cu medicii care lucrează la SAJ Sibiu, dar lucrează şi în Anglia. Ştim, pare incredibil, dar sunt astfel de situaţii. Inclusiv dr. Stoiţă Ioana prezintă public pe contul său de LinkedIn că s-a angajat la SAJ Sibiu din noiembrie 2014, dar a lucrat simultan până în noiembrie 2015 şi la un spital din Anglia prin firma Cape Medical Services. Cum putea fi în două locuri deodată? Simplu! La SAJ dr. Stoiţă intra în concediu şi pleca la muncă perioada respectivă în Anglia. Dar oare când epuizezi toate zilele legale de concediu ce opţiuni mai ai? Să îţi iei concediu fără plată (legal) sau concediu medical (ilegal). Rămâne ca organele de control să cerceteze dacă în aceste cazuri s-a respectat legea.

Suntem siguri că scandalul de la Ambulanţa Sibiu nu se încheie aici şi vom urmări cum evoluează. Dacă aveţi informaţii despre acest subiect trimiteţi pe adresa redactiesibiu@yahoo.com

Etichete:

Recomandam sa citesti si

4 Comments

 1. Roxana 19/03/2019

  Interesant domnule Blaga, tocmai dumneavoastră sa comentați de colegii care au îndrăznit sa se deplaseze 40-50 de metri de hala Serviciului de Ambulanta pentru a-si cumpara o apa sau ceva de mâncare … Ei lucrează la foc continuu, 12h….Reporterul de teren nu a surprins-o pe soția dumneavoastră cand își lua fetița de la școala, in ținuta de Ambulanta, desi se afla in timpul programului de serviciu la SAJ?

  1. Calin Blaga 19/03/2019

   Roxana interesant ce stil ai sa ataci mereu familia cand nu ai argumente pe subiect. Spre stiinta ta sotia mea nu e cadru operativ si fetele de la scoala le iau doar eu totdeauna. In rest iti doresc numai bine tie si familiei tale…

 2. Dan P 20/03/2019

  Domnule “redactor”, faci de rușine toți reporterii din țară. Ai niște articole de toată jena, pline de minciuni di dezinformări, vocabular execrabil și gândire foarte limitata. În dorința de a te afirma, de a ieși din haznaua în care te complaci, nu faci nimic altceva în afara de a-ți demonstra incompetenta, minciuna și aroganta caracteristica. Nu știu ce cred cei pe care te prefaci ca ii susți, dar noi sibienii, oameni cu raționament și cu cei 7 ani de acasă, credem ca ai face o favoare comunității dacă nu ai mai publica astfel de gunoaie. E democrație. Poți spune și publica cât și cum vrei, dar, dacă ai minimul IQ, procesează vechea maxima… DACĂ TĂCEAI, FILOZOF RĂMÂNEAI!!!

  1. Calin Blaga 21/03/2019

   Haha. Multumesc pentru aprecieri, va doresc asemenea!