fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Judet

Ambulanța pentru Monumente vrea să salveze Biserica Evanghelică din Hoghilag

Ambulanța pentru Monumente vrea să salveze Biserica Evanghelică din Hoghilag
Primăria comunei Hoghilag a început demersurile pentru salvarea Bisericii Evanghelice din Hoghilag și a semnat un contract de parteneriat cu Ambulanța pentru Monumente, pentru a renova acoperișul lăcașul de cult. Președintele Asociației „Ambulanța pentru Monumente”, Eugen Vaida, alături de echipa sa, au avut o primă vizită la monument și au realizat inventarul intervenților pe care le au de făcut.
„Au vizitat biserica evanghelică și ne-au promis că vor intervenii în reabilitare ei. Este o mare bucurie și onoare pentru noi să îi avem alături și să reușim împreună salvarea acestui monument istoric atât de drag nouă. Mulțumim Eugen, multumim echipei de OAMENI minunați!”, a transmis primarul comunei Hoghilag, Nicolae Lazăr.
Prima biserică a localității Hoghilag este atestată din 1332. Turnul clopotniță a fost construit în secolul XV. Biserica a fost cuprinsă în flăcări atât în 1702 cât și în 1724, după care în perioada 1724-1730 a fost reconstruită biserica, iar între 1828-1834 turnul a fost demolat și reconstruit. Zidul înconjurător și clădirile anexă au fost demolate între anii 1893 și 1906. Altarul a fost construit în 1828 și finalizat în 1860. Orga a fost construită de Samuel Metz din Biertan între anii 1812-1813. Clopotul mare a fost turnat în 1827, iar cele 2 mai mici din 1927 și 1931.
„Asociația pentru Monumente” și-a propus ca la începutul lunii mai a anului următor să înceapă lucrările de punere în siguranță și de oprire a degradării monumentului de cult din Hoghilag. În această primă fază are loc elaborarea documentației de avizare și autorizare. Materialele necesare intervenției asupra lăcașului vor fi asigurate de către primăria Hoghilag, în timp ce localnicii vor da o mână de ajutor voluntarilor și îi vor găzdui în casele lor în perioada în care au loc aceste lucrări.
Ambulanța pentru Monumente vrea să salveze Biserica Evanghelică din Hoghilag
„Ne propunem să punem în siguranță monumentul prin câteva intervenții la acoperișul acestuia prin care încercăm să oprim degradările. Vom schimba învelitori, înlocui țigle degradate, schimba lați. Comunitatea din Hoghilag s-a arătat foarte deschisă la demararea acestor lucrări. Sunt foarte multe monumete care suferă, iar noi încercăm să intervenim în salvarea acetora cât de mult putem și ne bucurăm când avem sprijin și deschidere din partea autorităților și a cetățenilor. Dacă se acordă o atenție deosebită acestor monumete, atunci avem și noi siguranța că nu se va mai degrada în viitor. Nu vrem să vedem peste 20 de ani monumete degradate pentru că nu s-a ocupat nimeni de ele.”, a spus arhitectul Eugen Vaida.
În prezent, Ambulanța pentru Monumente realizează lucrări de renovare la acoperișul Castelului “Brukenthal” din Micăsasa, monument care s-a aflat în paragină de aproximativ două decenii.
Etichete:

Recomandam sa citesti si