fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Ambasadorul României în Qatar: spectacolul „Junilor Sibiului” – un eveniment cultural de excepţie

Pentru o sală arhiplină au dansat Junii Sibiului” în luna  decembrie 2016, bucurând sufletele a sute de români. Reacţiile s-au văzut în zecile de mesaje semnate de spectatorii prezenţi, precum şi în Scrisoarea de mulţumire transmisă de Excelenţa Sa Cristian Tudor, Ambasadorul României în Statul Qatar.

Prin Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și Moldova au călătorit „Junii Sibiului” alături de cei aproape 500 de români, de personalităţi culturale locale şi de reprezentanţi ai corpului diplomatic, prezenţi în 9 decembrie 2016, la Centrul Cultural Katara din Doha. Pe tot parcursul acestui regal folcloric, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” au prezentat 11 costume din diferite zone etnografice ale ţării, 6 obiceiuri şi 11 suite coregrafice. Conceptul spectacolului, semnat de Silvia Macrea, măiestria tehnică şi artistică a dansatorilor şi a interpretului Ovidiu Homorodean au fost punctate cu ropote de aplauze de publicul larg şi oficialii români şi qatarezi prezenţi. „Atunci când urcăm pe scenă, pentru noi nu există bucurie mai mare decât fericirea pe care o citim pe chipurile spectatorilor. La Doha am trăit sentimentul că, încă o dată, am reuşit să aducem fericire în inimile românilor ce trăiesc departe de ţară; aplauzele lor şi cuvintele pline de căldură sunt cea mai mare răsplata pe care Junii Sibiului o pot primi. Aprecierile corpului diplomatic din Qatar, îndeosebi ale Excelenţei Sale Cristian Tudor ne onorează în mod deosebit; mulţumim Ambasadei României în Statul Qatar şi Institutului Cultural Român pentru această colaborare extraordinară”, declară Silvia Macrea.

Într-o Scrisoare de felicitare transmisă în data de 13 decembrie 2016, Excelenţa Sa Cristian Tudor, Ambasadorul României în Statul Qatar, subliniază că spectacolul susţinut de ansamblul sibian s-a constituit într-un veritabil eveniment cultural, „o premieră în Statul Qatar şi a fost deosebit de apreciat de către corpul diplomatic acreditat la Doha, oficialii qatarezi, dar mai ales de către minunata comunitate de români din Qatar.” Excelenţa Sa adaugă: „Subliniez faptul că eu, personal am admirat în mod deosebit spectacolul, punerea în scenă cu atâta măiestrie a vechilor tradiţii româneşti, precum Capra şi Ursul, Împodobitul bradului de nuntă, Govia, dar şi interpretarea talentatului solist Ovidiu Homorodean, toate acestea constituind o contribuţie preţioasă la promovarea valorilor tradiţionale româneşti. Bucuria, talentul şi căldura cu care artiştii Ansamblului Folcloric „Cindrelul-Junii Sibiului” au oferit acest spectacol au constituit nu doar un demers inedit şi meritoriu, ci şi o dovadă peremptorie a faptului că actul cultural, în genere, şi creaţia artistică, cu deosebire, deţin un potenţial semnificativ de a contribui la o mai bună cunoaştere, apropiere, dialog, precum şi la o îmbogăţire a punţilor de comunicare între popoare.”

Etichete: