fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Aluniţele – nevii pigmentari

Aluniţele sau nevii pigmentari sunt formaţiuni tegumentare circumscrise care apar datorită proliferării anormale a melanocitelor. Nevii pot fi prezenţi de la naştere (nevi congenitali), sau se pot dezvolta pe parcursul vieţii (mai ales la adolescenţi). Ei pot fi plaţi sau protuberanţi, pot varia ca şi culoare de la roz la maro închis sau negru. In general sunt rotunzi sau ovali, dar pot avea şi forme neobişnuite, cu dimensiuni de la câţiva milimetri până la mai mulţi centimetri. Numărul aluniţelor depinde de factori genetici şi de expunerea la soare.
Dintre nevii pigmentari, o atenție deosebită trebuie acordată nevilor displazici, cu potențial de transformare în melanom mai mare ca a altor nevi. Aceștia au anumite caracteristici pe care e bine să le cunoaștem: sunt asimetrice, cu margini neregulate, culoare neomogenă, dimensiune mai mare de 5 mm, ieșire a lor în relief.
Aluniţele – nevii pigmentariTratamentul chirurgical este indicat în următoarele condiţii:
● posibilitatea malignizării: o aluniţă de formă neobişnuită, care creşte repede sau îşi schimbă culoarea;
●o aluniţă care este iritată de îmbrăcăminte sau lamă de ras; în general traumatismele mici și repetate pot determina malignizarea leziunilor benigne;
●din raţiuni cosmetice.
Trebuie să renunțăm definitiv la ideea că excizia nevilor ar favoriza malignizarea lor.
Clinica Proctoven beneficiaza de aparatură de ultimă generație, ce permite efectuarea de excizii cu radiofrecvenţă, care asigură o vindecare şi o cicatrizare mult mai bune. Piesele recoltate sunt trimise pentru efectuarea examenului histopatologic.
Etichete:

Recomandam sa citesti si