fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Interviu

Alexandru Talpalaru, desemnat „Polițistul Anului 2020” de IPJ Sibiu

Alexandru Talpalaru, desemnat „Polițistul Anului 2020” de IPJ Sibiu

Hunedoreanul Alexandru Talpalaru este unul dintre cei premiați de IPJ Sibiu cu distincția “Polițistul anului 2020“. Și-a început activitatea la Postul de Poliție din Șura Mare, iar o perioadă a fost detașat la Ordine Publică în Sibiu. În prezent, la cei 34 de ani, este inspector de poliție la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în cadrul Biroului 3 – Investigare a Infracțiunilor în Mediul de Afaceri și în curând va avea un job cu normă întreagă, cea de tătic. Distincția i-a fost oferită, datorită implicării în cel mai mare dosar din istoria inspectoratului – 15.000 de persoane înșelate, 42 de percheziții, 100 de suspecți. Despre această nominalizare, cât și despre noul job aflăm din interviul acordat jurnaliștilor ziarului nostru.

Cine este omul Alexandru Talpalaru și cum s-ar descrie acesta în trei cuvinte?

Numele meu este Alexandru Nicolae Talpalaru, în vârstă de 34 ani și sunt din localitatea Vulcan, aflată în Valea Jiului, județul Hunedoara. În curând voi deveni tătic și îmi doresc foarte mult să se întâmple această minune și să îmi strâng copilul în brațe. Printre pasiunile mele se află schiatul și fotbalul. Se caracterizează ca fiind o persoană meticuloasă, punctuală și ambițioasă.

Ce v-ați dorit să deveniți când erați mic?

Nu mi-am dorit să devin polițist. După absolvirea liceului am vrut să fiu inginer, motiv pentru care am urmat cursurile Facultății de Inginerie din Sibiu. Însă, în cele din urmă am renunțat și am decis să urmez în 2010 cursurile Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina și astfel, am ajuns polițist. Sunt încadrat în poliție începând cu anul 2012, atunci am absolvit Școala de Agenți de Poliție din Câmpina.

Ce v-a determinat să alegeți meseria de polițist?

Mi-am dorit să fac parte din categoria oamenilor care își aleg cariera cu scopul oferirii unui sprijin celorlalte persoane.

Ce reprezintă această meserie pentru dumneavoastră?

De fapt, pentru mine este mai mult decât o meserie, deoarece în cadrul instituției îmi petrec cea mai mare parte a zilei în compania colegilor, astfel încât am dezvoltat relații de prietenie care au contribuit și vor contribui în mod benefic la rezultatele și la calitatea muncii.

Au existat momente în care ați regretat drumul în viață pe care l-ați urmat?

Nu, nu au fost astfel de momente. Am simțit încă din prima zi că este ceea ce vreau să fac. Consider că fac bine și din plăcere această meserie

Care a fost, până în prezent, cel mai important moment din viața dumneavoastră, atât pe plan personal, cât și profesional?

În plan personal, consider că cel mai important moment, pe care mi-l voi aminti oricând cu drag a fost acela când prietena mea mi-a spus că vom avea un copil. Dacă ne referim la planul profesional, cred că a fost momentul în care am aflat că am promovat examenul de trecere în corpul ofițerilor.

A fost un caz mai special la care ați participat și care v-a marcat în vreun fel?

Unul dintre cazurile mai speciale consider că este și acest dosar pentru care am și primit distincția de „Polițistul anului 2020”. Nu este doar meritul meu, ci al întregului colectiv al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Sibiu, deoarece nu poți să desfășori activități de unul singur într-un dosar de o asemenea anvergură. A fost o muncă titanică din partea întregului serviciu și aș dori să menționez numele colegei mele, Flavia Moșinoiu, ea fiind celălalt ofițer de caz.

De ce considerați că ați fost una dintre persoanele nominalizate cu distincția de „Polițistul Anului 2020?

Am primit această distincție datorită implicării mele în acest dosar penal (dosarul cu numărul 90 la care am ajuns în activitatea mea de polițist) în care au fost suspectate în jur de 100 persoane fizice și juridice și aproximativ 10.000 cetățeni vătămați, cărora le erau oferite locuri de muncă în străinătate, fapt care nu era dus la bun sfârșit. Au fost efectuate percheziții în 17 iunie, atunci a fost mare acțiune. Este una dintre cele mai mari – dacă nu cea mai mare acțiune – pe care a avut-o IPJ Sibiu. Aproape 100 de suspecți, percheziții în țară, străinătate, a fost și cooperare internațională cu colegii din Marea Britanie. Prea multe detalii nu pot să dau, deoarece încă se află în derulare această anchetă, care a presupus o muncă titanică, foarte multe ore suplimentare și multe sacrificii. Am avut zile când veneam dimineața la 8 și stăteam până noaptea. De exemplu, când au avut loc perchezițiile, inclusiv în ziua anterioară, am plecat la 1 noaptea de la muncă și m-am întors înapoi la ora 4. Având în vedere numărul mare de persoane vătămate, am cunoscut unele povești din spatele plângerilor care au arătat că impactul nu a venit din prejudiciul material produs, ci din felul în care au fost tratate speranțele sau demnitatea unor oameni simpli. De asemenea, structura din care fac parte a primit de asemenea diploma de „Cea mai performantă structură în 2020”.

Care este sfatul dumneavoastră pentru tinerii care vor să devină polițiști?

Sfatul meu pentru tinerii care vor să devină polițiști este să urmeze studiile necesare în cazul în care le place corectitudinea, empatizează cu cetățenii și sunt în permanent preocupați să caute dincolo de aparență. Este o meserie frumoasă! Presupun că orice meserie este interesantă, iar dacă o practici cu drag, cu siguranță vor fi doar beneficii și realizări.

Etichete:

Recomandam sa citesti si