Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal: „SCAF este cel mai important eveniment al nostru”
Anul acesta, SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival) va avea loc în perioada 7 septembrie-6 octombrie la Sibiu cu tema “Crossing Borders”, subliniind ideea de a depăși granițele – fie ele fizice, culturale, artistice sau personale.
Deschiderea oficială va avea loc duminică, 8 septembrie, ora 17:00 în clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36.
Tema celei de-a 5-a ediții a Festivalului de Artă Contemporană de la Sibiu – propune o abordare transdisciplinară a artei contemporane, aducând în prim plan diversitatea discursurilor artistice și mediilor din creația contemporană. CROSSING BORDERS reprezintă o platformă de dialog cultural între generații diferite de artiști, între artiști din diferite culturi, țări, între abordări artistice complementare sau contrastante, care sunt asamblate simultan prin instrumentele atât de diverse ale artei contemporane.
Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal a declarat: „SCAF, Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este cel mai important eveniment al Muzeului Național Brukenthal. Organizat împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Municipiului Sibiu, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, ediția a 5-a din acest an aduce numeroase surprize. Depășește granițele este tema din acest an. Este o invitație dar și o provocare. O invitație pentru artiști și vizitatori și o provocare pentru echipa SCAF de a aduce numeroși artiști, din țară și străinătate, și de a căuta spații noi de expunere. Vor fi peste 10 spații de expunere. De la cele din Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Artă Contemporană și Palatul Brukenthal, la Piața Mare și surpriza din acest an clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36 din Sibiu. Peste 150 de artiști vor participa cu lucrările lor de: pictură, sculptură, grafică, instalație, fotografie, video-media, textile, bijuterie în peste 5000 mp ce vor fi alocați. De asemenea, ediția din acest an va avea o componentă aparte, SCAF Student. Aceasta se va adresa studenților de la Universitățile de Artă din țară și străinătate. Există o bună colaborare cu Universitățile de profil din Iași, București, Cluj Napoca și Timișoara. Este o bună oportunitate să îi ajutăm și pe tinerii artiști facilitându-le spații de expunere și dialog cu ceilalți artiști. Așadar, și în acest an Sibiul se transformă într-un mare festival de artă contemporană. Cel mai mare și complex festival de artă contemporană din Europa de Est și cel mai important eveniment cultural-diplomatic. Vă așteptăm să ne depășim granițele și să ne bucurăm de arta contemporană!”