fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie Interviu

Alegerea noilor inspectori şi directori ai unităților de învățământ nu va fi influenţată de criterii politice

109 elevi vor studia, în total, în clasele Continental, în anul școlar 2020-2021

În contextul în care pe 9 ianuarie au expirat mandatele a 4200 de directori, iar mulţi dintre ei continuă să ocupe acelaşi post, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în august va fi nevoit să numească aleator 5400 de persoane noi pentru aceste posturi şi pentru cele de inspectori şcolari. Dintre cei 4200 de directori cu mandate expirate, doar 796 au fost schimbaţi. Ministrul a precizat că alegerea noilor inspectori şi directori nu va fi influenţată de criterii politice, ci doar de competenţele candidaților. În ceea ce privește județul Sibiu, unui număr de 94 de directori și 17 directori adjuncți le-a expirat mandatul la începutul acestui an. Dintre aceștia doar  91 de cadre didactice au depus scrisori de intenție pentru a rămâne pe funcția de director și 16 cadre didactice pentru a rămâne pe funcția de director adjunct. Despre aceste numiri aflați din interviul acordat de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă jurnaliștilor ziarului nostru.

 

Rep.: Câți directori și directori adjuncți sunt ale căror mandate au expirat în ianuarie 2021?

Constantin Dincă: 94 funcții de director și 17 funcții de director adjunct s-au vacantat în luna ianuarie 2021, prin încetarea valabilității contractului de management educațional pentru funcțiile ce au fost obținute, prin concurs, în perioada septembrie – decembrie 2016, conform Metodologiei de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct nr. 5080/2016..

 

Rep.: Câți dintre ei au depus scrisoare de intenție pentru a rămâne pe post și până când își vor continua mandatul?

Constantin Dincă: 91 de cadre didactice au depus scrisori de intenție pentru a rămâne pe funcția de director și 16 cadre didactice pentru a rămâne pe funcția de director adjunct; Aceștia își vor continua mandatul până la organizarea unui nou concurs de ocupare a funcțiilor de director sau director adjunct, dar nu mai târziu de 31.08.2021;

 

Rep.: Câți directori au renunțat la acest post, la ce școli? Cine va prelua mandatul și până când?

Constantin Dincă: 3 cadre didactice nu și-au depus scrisorile de intenție pentru a continua pe funcția de director, din motive personale, la: Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, Colegiul Tehnic ”Mediensis” Mediaș și Școala Gimnazială Hoghilag; Un cadru didactic nu și-a depus scrisoarea de intenție pentru a continua pe funcția de director adjunct, din motive personale, la Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu. Noile cadre didactice care au fost numite, prin detașare, și au îndeplinit condițiile de numire pe funcțiile de director și director adjunct la cele trei unități de învățământ, vor avea contract de management încheiat mandatul până la organizarea unui nou concurs de ocupare a funcțiilor de director sau director adjunct, dar nu mai târziu de 31.08.2021. Inspectorul școlar general, inspectorii școlari generali adjuncți și inspectorii școlari din ISJ Sibiu sunt numiți prin detașare în funcție până la organizarea concursului pentru aceste posturi, dar nu mai târziu de 31 august 2021..

Ministrul Sorin Cîmpeanu și-a exprimat rezervele față de „modul în care condiționăm înscrierea pentru funcția de director/director adjunct prin apartenența la acel corp al experților, în care sunt 30 de mii de persoane” și a explicat: „Eu personal nu vreau să se supere nimeni, dar nu cred că acel corp al experților a fost ceva aspirațional, elitist. Cred că nu suntem pe calea cea bună. Analizăm și varianta unui director educațional, dublată de cea a unui manager, care manager ar trebui să aibă și o colaborare cât se poate de bună cu autoritățile locale. Modul prin care vom reuși să evidențiem, să verificăm competențele celor care se vor înscrie pentru ocuparea posturilor de directori de școală este extrem de important”.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si