fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Social

Află ce înseamnă asistența maternală și ce presupune munca de asistent maternal profesionist

2020 s-a încheiat cu succes pentru DGASPC Sibiu

Serviciul de asistenţă maternală asigură protecţia copilului care necesită stabilirea unei măsuri de protecţie ce impune creşterea, îngrijirea şi educarea copilului de către un asistent maternal profesionist, (…); această protecţie include şi plasarea copilului în regim de urgenţă, plasarea copilului cu nevoi speciale (de exemplu, copil cu deficienţă, copil abuzat, copil cu tulburări de comportament, copil cu HIV/SIDA) în vederea recuperării sale..

Asistentul maternal este persoana fizică  atestată în condițiile legii care asigură prin activitatea desfașurată la domiciliul său creșterea, îngrijirea și educarea necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament.

Înainte de atestarea asistentului maternal, atît acesta cît și membrii familiei cu care acesta locuiește sunt evaluați de către specialiștii din cadrul DGASPC Sibiu pentru a întruni calitățile morale și a îndeplini condițiile materiale creșterii și îngrijirii copilului.

Persoana care dorește să devină asistent maternal beneficiază de cursuri de formare profesională acreditate conform legii având o durată de minum 60 de ore.

Serviciul de asistență maternală este o alternativă de preferat celei rezidențiale în creșterea și îngrijirea copilului pentru care s-a dispus o măsură de protecție. Copilul aflat la asistent maternal beneficiază de îngrijire în cadrul unei familii, asistentul maternal avînd obligația de a-l integra în familia sa și de ai aplica un tratament egal cu al celorlalți membrii ai familiei. Altfel spus, copilul aflat cu măsură de protecție la un asistent maternal beneficiază de atenția și sprijinul întregii familii a asistentul maternal profesionist.

În alegerea celui mai potrivit asistent maternal pentru copil se ține seama de particularitățile situației copilului, precum de limbă, religie, cultură, etnie şi dizabilităţilor identificate în urma analizei nevoilor.

De asemenea, plasarea unui copil la asistent maternal se face doar după acest proces de potrivire între asistentul maternal și copil astfel încât copilul să beneficieze de cea mai bună îngrijire raportată la nevoile sale, cu excepția plasamentului în regim de urgență.

Pe toată perioada masurii de protecție, activitatea asistentului maternal este monitorizată de către specialiștii DGASPC Sibiu, asistentul maternal beneficiind de suport, îndrumare și consiliere.

La nivel naţional  se implementează  proiectul  “TEAM – UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” pentru a atrage cât mai multe persoane spre calificarea în meseria de asistent maternal profesionist.  Aceste persoane vor avea un contract de muncă şi vor avea în îngrijire cel puţin un copil.

Pentru obținerea de informații suplimentare privind procedura de obținere a atestatului de asistent maternal, persoanele interesate se pot adresa Serviciului Management de Caz pentru  Asistență Socială din cadrul D.G.A.S.P.C Sibiu, cu sediul în municipiul Sibiu, str. Mitropoliei nr. 2, la numărul de telefon 0269/232066, int.31, mobil: 0751174419 (program de lucru: Luni-Joi: 8.00-16.30 , Vineri: 8.00-14.00)

Etichete:

Recomandam sa citesti si