fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

ADR Centru: Vă invităm în 9 mai să spunem cu toții “La mulți ani, Europa!”

In perioada 7-10 mai 2021, EUROPE DIRECT Regiunea Centru si structura sa gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, organizeaza si participa la evenimente alaturi de cetateni, pentru a sublinia beneficiile obtinute in cele sase judete ale Regiunii de catre cei peste 2 milioane de locuitori. In 9 mai 2021, cele 27 de state membre UE sarbatoresc Ziua Europei, o zi in care si noi reamintim cetatenilor din Regiunea Centru ce am castigat in ultimii 13 ani de cand am devenit stat membru al UE.

La multi ani, Europa! La multi ani, cetatenilor europeni!

Multi ani mai buni si multa sanatate cetatenilor romani care beneficiaza de oportunitatile europene!

Datorita Uniunii Europene, tinerii de azi au oportunitati diverse si posibilitatea de a participa la schimburi de experienta si vizite de studiu in alte tari, iar adultii au vazut cu ochii lor pasii facuti pentru modernizarea locurilor si dezvoltare tehnologica. Iar in ultimii doi ani, tot datorita solidaritatii europene, avem sansa de a ne vaccina gratuit anti-Covid, daca dorim. Vedem azi orase dezvoltate, comune conectate, afaceri romanesti ce se extind spre Occident, tineri ce cresc in spirit european. Sa nu uitam ca aderarea la Uniunea Europeana nu e acelasi lucru cu integrarea in Uniune. Mai avem inca foarte mult pana ne vom integra cu adevarat, dar asta depinde de fiecare din noi. Sunt multe motive pentru care ar trebui sa ne gandim ca data de 9 mai trebuie sa fie sarbatorita si de noi romanii, cetateni europeni. Ziua Europei este pentru noi prilejul de a lansa public brosura in care prezentam pe scurt si in imagini, cifre si indicatori despre ce s-a realizat la noi in Regiune prin fondurile pe care le-am gestionat, precum si perspectivele pentru 2021-2027”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.  

Parcursul Romaniei dupa aderarea la UE:

Romania, inclusiv Regiunea Centru, se afla printre statele europene beneficiare net de fonduri europene, in sensul in care volumul fondurilor atrase de la bugetul UE este, in fiecare din anii de la aderare, mai mare decat contributiile tarii la bugetul comunitar. In cei 13 ani de la momentul aderarii este vizibil procesul de evolutie, de crestere spre nivelul mediu de dezvoltare al UE, care ar fi fost foarte greu de realizat in lipsa ritmului impus de reformele Comisiei Europene si de efortul statelor membre. Romania a beneficiat nu numai de fonduri europene menite sa contribuie la dezvoltarea economica, ci si de organizarea procedurilor pe criterii de eficienta si de sprijin pentru transmiterea informatiilor in randul tuturor cetatenilor, indiferent de zona locuita (mediul urban sau rural) sau de nivelul de educatie (financiara in special).

Pe termen scurt, impactul aderarii Romaniei a reprezentat stabilirea fara echivoc a directiei europene in procesul de dezvoltare al tarii. Pe termen mediu, impactul aderarii se evidentiaza in evolutia nivelului de trai. PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, a crescut cu 20 de puncte procentuale in ultimii ani, de la 39% din media UE in 2006, a ajuns in 2018 la 65% din media UE, cu doua puncte in plus fata de 2017.

 O contributie esentiala in cresterea nivelului de trai si impulsionarea dezvoltarii economice inclusiv in regiunile rurale a fost data de politicile comune concretizate in fonduri europene: politica agricola comuna si politica de coeziune. Fondurile alocate pentru mediul rural au dus la ridicarea gradului de civilizatie prin realizarea de alimentari cu apa, canalizari, infrastructura rutiera, dar si prin incurajarea antreprenoriatului in zonele rurale si dezvoltarea de activitati care tin cont de specificul natural si local al regiunilor. In mediul urban, fondurile europene au schimbat efectiv climatul din orase, au mobilizat autoritatile sa refaca infrastructura urbana, sa achizitioneze mijloace auto care nu polueaza, sa eficientizeze din punct de vedere energetic cat mai multe cladiri, sa creeze centre sociale, tehnologice si puncte de atractie pentru locuitori. Turismul si obiectivele istorice au fost din nou puse in valoare de sub praful si degradarea timpului, atat prin fondurile alocate, cat si prin deschiderea tarii catre turisti europeni si prin promovarea obiectivelor culturale locale la nivel international.

La cei peste 10 ani de la aderare, rezultatele economice obtinute indica faptul ca mergem in directia potrivita. Privind insa la restul statelor membre, constatam ca nu avem inca viteza necesara. Infrastructura de transport este unul dintre domeniile esentiale de dezvoltare economica, la care am ramas mult in urma; necesitatea cresterea dinamicii in implementarea reformelor, absorbtia fondurilor UE, ajustarea cadrului legislativ sunt toate necesare daca vrem sa tinem pasul cu noile tehnologii si cu concurenta la nivel mondial. Simpla aderare la UE nu inseamna in mod inerent accelerarea dezvoltarii economice; acest lucru depinde intr-un grad ridicat de politicile interne aplicate.

Beneficii europene:

·   Piata unica este cea mai dezvoltata si deschisa piata din lume.

Avand la baza 4 libertati importante, ea ne permite: sa locuim sau sa lucram in orice tara din UE, sa transferam bani, sa vindem produse fara restrictii, sa prestam servicii fara restrictii.

·   Posibilitati de formare si servicii de sprijin pentru cariera si afaceri: putem apela la programul Erasmus+ pentru a ne imbunatati competentele si pentru avansare in cariera. Intreprinderile noastre se pot dezvolta cu sprijinul UE, care acorda sau faciliteaza finantarea, sustine programele de indrumare, retelele de intreprinderi si programele de schimb de experienta intre antreprenori.

·   Standarde ridicate de siguranta alimentara si de protectie a mediului

Avem acum garantia ca ne putem recupera banii daca returnam la timp produsele cumparate. Daca o calatorie cu avionul sau cu trenul intarzie prea mult sau este anulata, putem cere banii inapoi. Firmele neglijente sunt sanctionate daca polueaza apele si terenurile sau daca vand alimente contaminate. UE protejeaza toate minoritatile si grupurile vulnerabile si le ia apararea celor asupriti. Prezenta celor 27 de state pe scena politica are greutate. In ceea ce priveste comertul, standardele noastre de reglementare si cele privind produsele sunt adoptate ca norma la nivel mondial.

·   Ne putem folosi telefonul si serviciile online (de exemplu, video sau muzica in streaming) oriunde in UE, fara costuri suplimentare in limite rezonabile. Pe internet, legislatia UE ne protejeaza datele cu caracter personal mai mult decat oriunde in lume.

·   Drepturile pasagerilor: indiferent de mijlocul de transport ales – avion, tren, nava sau autocar – avem dreptul la un tratament echitabil in caz de intarzieri sau anulari.

·   La locul de munca, suntem protejati de tratamentele inechitabile datorita Cartei drepturilor fundamentale a UE. Aceasta interzice discriminarea, inclusiv in domeniul remunerarii si al concedierilor.

·   Datorita sprijinului pe care UE il acorda micilor intreprinderi si al normelor care obliga marile companii sa plateasca impozite echitabile, efectele globalizarii sunt mai reduse in Europa.

Etichete:

Recomandam sa citesti si