fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

A murit în spital din cauza unei tăieturi…la mână

Un tânăr de 24 de ani a murit miercuri după o simplă tăietură la mâna dreaptă, deşi a intrat pe picioarele lui în camera de urgenţă a Spitalului Orăşenesc Agnita. De aici a fost transportat le Sibiu, iar după o zi de aşteptare şi o operaţie banală, a intrat în comă pentru 3 săptămâni. Apoi s-a stins din viață…

Aurel Bârsan era un tânăr de 24 de ani, muncitor și foarte apreciat de grupul său de prieteni  din oraşul Agnita. Ghinionul, a făcut ca atunci când monta un geam să se taie la mâna dreaptă.

Era 21 august și ambulanța gonea cu sirenele pornite de la Agnita spre Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Sibiu. Odată ajuns aici, tânărul avea să facă cunoștință cu starea sistemului sanitar din România. Pacientului i s-au acordat îngrijirile necesare până a doua zi când urma să intre în sala de operație. Ulterior operaţiei tânărul nu s-a mai trezit şi în urma unor consultaţii de specialitate s-a constatat că acesta a intrat în comă profundă, diagnosticul fiind encefalopatie hipoxică secundară bronhospasmului. Tânărul a rămas în comă profundă până în 11 septembrie, când s-a stins din viață.

„Acest caz a fost analizat din toate punctele de vedere de către o comisie complexă din care au făcut parte reprezentaţi ai Direcției Sanitare Publice, Serviciului de Medicină Legală, Directorul Medical al spitalului, precum şi medici din specialităţile implicate în supravegherea si terapia cazului. S-a întocmit şi înaintat un raport către DSP şi Ministerul Sănătăţii. S-a constatat că operaţia de chirurgie plastică în care pacientul a intrat in data de 22 august, ora 10:00 a decurs absolut normal. S-a practicat hemostază şi reconstrucţia structurilor anatomice afectate. Din punct de vedere tehnic nu au existat probleme în cursul anesteziei. Oxigenul nu s-a terminat întrucât este furnizat de la instalaţia de producere a oxigenului (staţie centralizată) care are sistem de rezervă, comutarea făcându-se automat. În cursul intervenţiei chirurgicale pacientul a prezentat bronhospasm, bradicardie şi hipotensiune arterială. Ulterior operaţiei pacientul nu s-a trezit şi în urma unor consultaţii de specialitate s-a constatat că acesta a intrat în comă profundă, diagnosticul fiind encefalopatie hipoxică secundară bronhospasmului. Din nefericire, evoluţia cazului a fost una nefavorabilă, soldată cu deces în data de 11 septembrie 2012. S-a constatat că moartea pacientului s-a datorat unei encefalopatii hipoxice survenite în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii acute secundare unui bronhospasm sever, persoana în cauză având antecedente de astm bronşic”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Tatăl băiatului, Nicolae Bârsan, susţine că fiul său a intrat în comă pentru că în timpul operaţiei s-a terminat tubul de oxigen, iar anestezia a agravat și mai mult starea tânărului.

„Ne exprimam întreaga compasiune pentru membrii familiei, dar din păcate, de multe ori, asistenţa medicală de specialitate se desfăşoară la limita dintre viaţă şi moarte. Din nefericire, în acest caz, balanţa a înclinat spre deces. Precizăm că, până în momentul de faţă aparţinătorii nu au depus nicio sesizare sau reclamaţie către Direcţiunea Spitalului”, a mai spus Decebal Todăriţă.

“L-am adus pe 21 august, cu o tăietura la mână. Nu i-au facut operaţie în aceeaşi zi, l-au lăsat fără analize, i-au făcut anestezia. Când i-au făcut operaţia, anestezia a fost prea puternică. După operaţie am întrebat doctoriţa şi a spus că a rămas fără oxigen şi i s-au blocat plămânii. Nu au mai avut ce să-i facă, a stat trei săptămâni în comă, după care a murit”, a povestit tatăl tânărului, Nicolae Bârsan. Anestezistul nu a dorit să comenteze cazul, iar medicul chirurg este în concediu. Părinţii îndureraţi vor să dea în judecată conducerea spitalului.

La adresa medicilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sibiu au mai existat acuzaţii de malpraxis în urmă cu cinci luni,atunci cînd o tânără de 18 ani, victimă a unui accident de motocicletă, a fost trimisă acasă de două ori, deşi avea splina ruptă. Ea s-a întors la spital a doua zi, când a fost operată de urgenţă. În acest caz, un medic a fost suspendat, iar altul a primit avertisment.

Tot în urmă cu ceva timp conducerea spitalului a făcut o anchetă internă după ce un bărbat internat la secția Oncologie, bolnav de cancer, a murit, familia sa susţinând că pacientul a căzut pe scări din cauză că infirmierul nu l-a transportat corespunzător la analize. În urma anchetei, medicul curant a fost sancţionat cu reducerea salariului, alte cadre medicale primind avertismente scrise.

Astfel de cazuri devin tot mai des întâlnite în spitalele din România iar scuzele medicilor și refuzul de a comenta astfel de situații, nu fac decât să crească indignarea tuturor celor implicați. Bârsan Aurel avea 24 de ani…

 

2 Comments

  1. Ciprian 14/09/2012

    Numai in tara noastra se poate intampla asa ceva. Si eu cunosc un prieten din Copsa cu un caz similar.

  2. Radu C. 16/09/2012

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! Era un baiat bun si muncitor.Pacat!