fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

A fost eliminată obligativitatea obținerii cazierului judiciar în format fizic pentru însoțitorii minorilor în străinătate (C.P.)

Proiectul legislativ inițiat de senatorul sibian Claudiu Mureșan privind modificarea legii care reglementează regimul liberei circulații în străinătate a fost promulgat de președintele României.

Legea proaspăt intrată în vigoare înseamnă mai puțină birocrație, mai puțin stres pentru părinți și mai multă siguranță pentru minorii care călătoresc în străinătate. Înainte, o călătorie peste hotare necesita prezentarea la graniță, de către însoțitorul minorului, a certificatului de cazier judiciar în format fizic, pe hârtie, emis cu cel mult 6 luni înainte. Acest lucru nu garanta însă că însoțitorul nu comisese infracțiuni în perioada de timp scursă de la emiterea acestuia până la momentul trecerii frontierei.

Conform legii intrate în vigoare, obligația verificării informațiilor din cazierul judiciar va fi preluată de către Poliția de Frontieră, care va avea acces permanent la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar (ROCRIS). Poliția de frontieră va putea verifica de acum înainte situația judiciară a însoțitorilor minorilor chiar la punctul de frontieră, pe computerele din dotare.

Odată cu legea senatorului social-democrat Claudiu Mureșan, se elimină birocrația inutilă, iar siguranța minorilor care trec frontierele este semnificativ sporită.