fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

A fost achiziționat un elicopter ce va deservi zona montană Sibiu- Brașov

A fost achiziționat un elicopter ce va deservi zona montană Sibiu- Brașov

Au fost recepționate trei elicoptere de ultimă generatie de către Inspectoratul General de Aviație, destinate gestionării situațiilor de urgență, unul dintre acestea va deservi zona turistică Bâlea. Cele trei elicoptere, destinate gestionării situațiilor de urgență, achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020

Astăzi, 04 martie, la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. s-a desfășurat activitatea de recepție a primelor trei dintre cele șase elicoptere H135, cu următoarele trei livrări programate până la mijlocul anului 2021. Aeroanvele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, în care Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de beneficiar. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are alocat un buget de 213.251.008,32 EUR, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat. Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de achiziționarea celor 6 elicoptere H135 și a 6 elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat.
La sfârșitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum și servicii de suport asociate operațiunilor medicale aeriene și misiunilor de căutare și salvare (SAR) în țară. Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la șase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.
La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au participat domnul Lucian Nicolae Bode, ministru al Afacerilor Interne, excelența sa, doamna Laurence Auer, ambasador al Franței în România, excelența sa, domnul Cord Meier-Klodt, ambasador al Germaniei în România, domnul Marius-Mihai Vasiliu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul general-maior Dan-Paul Iamandi, inspector general al I.G.S.U., precum și reprezentați din cadrul Airbus Helicopters România.
A fost achiziționat un elicopter ce va deservi zona montană Sibiu- Brașov
Astăzi, am făcut un nou pas pentru îmbunătățirea dotărilor Inspectoratului General de Aviație al MAI prin recepționarea a trei elicoptere noi, primele din cele șase, achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Departamentul pentru Situații de Urgență.
Încurajez implementarea unor astfel de proiecte prin atagerea de fonduri europene care ne ajută să ne dezvoltăm, să achiziționăm tehnică și echipamente care să ofere siguranță atât pentru cetățenii aflați în situații de risc, cât și pentru angajații noștri aflați in misiuni cu un grad ridicat de dificultate.
Am avut plăcerea să particip la acest eveniment alături de reprezentanți ai instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență în România, precum și de Excelențele lor, Ambasadorul Franței la București, doamna Laurence Auer, și Ambasadorul Germaniei, domnul Cord Meier-Klodt, parteneri constanți în eforturile României de modernizare și creștere a rezilienței instituționale.
Un an trăit în pandemie ne-a făcut să conștientizăm importanța vitală a unor domenii de activitate și presiunea care se pune pe sistemul medical, pe cel al situațiilor de urgență sau al ordinii publice.
Indiferent de provocările care apar, tot timpul trebuie să fim pregătiți să acționăm în beneficiul comunităților aflate în primejdie.
Elicopterele achiziționate astăzi sunt echipate pentru misiuni aero-medicale, dar și pentru cele de căutare-salvare inclusiv în zonele de munte greu accesibile, fiind dotate cu troliu. De acum, vom putea interveni mai repede pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol, pe o zonă mai largă cu mai multe aeronave.
Domeniul situațiilor de urgență este unul foarte sensibil care generează emoție, motiv pentru care conduita celor implicați in operațiuni de salvare trebuie să fie ireproșabilă și profesionistă.
Pun foarte mare accent pe acest lucru și sunt convins că salvarea de vieți omenești este un deziderat de la care anagajatii structurilor MAI nu se vor abate niciodată!
Creșterea performanței structurilor Ministerului Afacerilor Interne, atât în ceea ce privește dotările, cât și personalul rămâne o prioritate a mandatului meu de ministru! ( a scris ministrul Lucian Bode pe o rețea de socializare)
„Existența unui elicopter specializat pentru intervenții de prim-ajutor medical calificat pregătit să intervină în zona Sibiu – Brașov este un sprijin important pentru zona de competenţă a inspectoratului. Solicitarea acestuia atunci când situația o impune reduce considerabil timpul de răspuns, la nivel de câteva zeci de minute, în anumite cazuri. Elicopterul facilitează acordarea mai rapidă a asistenței medicale specializate și transportul în cel mai scurt timp la unitățile sanitare, pentru pacienții care necesită îngrijiri medicale în zonele montane și zonele greu accesibile echipajelor din ambulanțe. De asemenea, este de mare ajutor în situațiile în care se impune transferul în spitale din alte localități, pe cale aerienă, a unor pacienți aflați în stare gravă.”, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru”, Lucian Trefaș pentru Star Sibian.
Etichete: