fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

A crescut și ”prețul” sângelui. Valul de donatori e ținut sub control.

Donarea de sânge se transformă, din gest umanitar, într-un serviciu tot mai bine plătit. Valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii a fost majorată, de la 67 de lei, la 280 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024. Recompensa financiară majorată de mai bine de patru ori a adus, la început de an, un val de donatori la centrele de transfuzie sanguină. În condițiile în care prețurile la alimente și bunuri de consum au explodat, numărul celor care s-au oferit ”să-și vândă” sângele a crescut de 10 ori.

Programare și restricționare

La Sibiu, avântul donatorilor recompensați a fost tăiat de conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) încă din 5 ianuarie, când aceasta a anunțat că ”numărul donatorilor va fi restricționat la max. 60/zi și vor avea prioritate donatorii fideli”. Cei care vor să doneze trebuie să-și rezerve locul din timp. Programările se fac exclusiv prin aplicațiile Donorium și Bloodochallenge. Există și perioade, din ce în ce mai rare, în care nu este nevoie de programare. “Pentru buna gestionare a resurselor, vă rugăm să urmăriți pagina noastră de Facebook, unde vom posta necesarul pe grupe de sânge”, au transmis reprezentanții CTS Sibiu, la începutul anului. Ultima postare de acest gen datează din 20 februarie, când era anunțată ”Urgență AB pozitiv! Se poate dona fără programare”.

Reduceri la impozitele locale

Politicienii au pregătit noi facilități pentru donatorii de sânge. Un proiect de lege care prevede reduceri la impozitele locale pentru aceștia a fost adoptat în 5 martie, de Camera Deputaților, ca for decizional. Legea merge la promulgare, la președintele României.

Potrivit acesteia, consiliile locale pot acorda reduceri procentuale a impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea poate fi cumulată cu bonificaţia de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a întregului impozit pe clădiri şi pe teren datorat la nivelul unui an calendaristic.

Condiții pentru a deveni donatori

  • Vârsta: 18 – 60 ani
  • Greutate: femei – între 50 și 100 kg, bărbați – între 55 și 110 kg
  • Pulsul: 60 – 100 bătăi pe minut
  • Să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase etc.) să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere) să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile, să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate) să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni, să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după), să nu consumați alcool cu 48 de ore înaintea donării.
Etichete: