fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

69 de locuințe sociale de pe raza comunei Hoghilag, jud. Sibiu, au energie electrică pentru prima dată de la construirea lor

Proiectul ,,Electrificarea locuințelor din comuna Hoghilag, jud. Sibiu”, este implementat de către primăria Comunei Hoghilag, jud. Sibiu, cu sprijinul granturilor SEE și Norvegiene, în perioada noiembrie 2021-noiembrie 2023, și presupune electrificarea a 69 de gospodării de pe raza comunei.

Beneficiarii acestui proiect sunt 257 persoane vulnerabile care nu își pot permite conexiunea la rețeaua electrică sau plata facturilor de electricitate.

Din acest motiv, soluția tehnică propusă a fost aceea a instalării unor sisteme de panouri solare, pentru fiecare gospodărie. Acestea sunt instalate pe un schelet metalic fixat în beton, astfel încât panourile sunt poziționate în vecinătatea fiecărei case. Echipamentele aferente panourilor solare (cabluri, baterii, smart shunt-urile, sunt poziționate în dulapuri metalice dedicate, câte unul pentru fiecare gospodărie.

Scopul proiectului este să îmbunătățească calitatea vieții pentru 69 de familii, din comuna Hoghilag (satele Hoghilag și Valchid) prin electrificarea celor 69 de gospodării în care locuiesc acestea.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

Obiectivul 1. Electrificarea a 69 de gospodării, din satele Hoghilag și Valchid prin instalarea în fiecare gospodărie a unui kit complet format din panouri fotovoltaice, dulap metalic, schelet metalic, accesorii (cabluri, smart shunt, etc.).

Obiectivul 2. Instruirea celor 257 de beneficiari finali (locuitorii gospodăriilor conectate) cu privire la utilizarea corectă a sistemelor de panouri fotovoltaice.

,,Valoarea grantului obținut pentru acest proiect este de 345.000 euro. Soluția identificată, aceea a instalării panourilor solare, a fost identificată ca urmare a studiului de fezabilitate pe care l-am realizat în faza de scriere a propunerii de finanțare. Proiectul nu va genera profit, însă va fi unul cu un impact social foarte mare, pentru că va schimba viețile a 257 persoane (129 de adulți și 128 de copii).

Cele 69 de locuințe nu au fost conectate niciodată la rețeaua publică, și până anul acesta rezidenții nu au avut niciodată locuințele iluminate. Din acest motiv, nu aveau acces la tehnologie (alimentarea electrocasnicelor, a telefoanelor mobile), iar copiii nu au putut participa la cursurile online pe perioada pandemiei, ceea ce, pe lângă alte motive, îi mențineau în categoria grupurilor vulnerabile. Sunt familii care locuiesc pe raza comunei de 40-50 ani și este pentru prima dată când au energie electrică mulțumită acestui proiect.

Proiectul vine și cu un element inovativ, în sensul că energia solară, alături de cea hidroelectrică, eoliană și geotermală, poate aduce reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră (cu peste 90%) și, de asemenea, a poluanților dăunători sănătății umane și ecosistemelor (cu 60-90 %).

Pentru Comuna Hoghilag, electrificarea celor 69 de locuințe reprezintă o oportunitate de a schimba viețile a 257 de oameni, deoarece acest lucru va însemna o îmbunătățire semnificativă a calității vieților beneficiarilor direcți. Promotorul de Proiect este în căutarea unei soluții de electrificare a acestor gospodării de câțiva ani, o soluție care să nu îi coste ulterior nimic pe beneficiari, deoarece aceștia nu ar putea susține plata facturilor, neavând venituri stabile sau suficiente. Energia solară le va oferi independență energetică.

În lipsa accesării fondurilor alocate prin Programul de Energie, gestionat de către Innovation Norway, pentru a electrificarea cele 69 de locuințe, capacitatea financiară a Comunei Hoghilag nu ar putea permite finanțarea unui asemenea proiect din surse proprii.” – Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

Etichete:

Recomandam sa citesti si