fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

6590 de elevi au învățat despre schimbările climatice în cadrul orelor de franceză

6590 de elevi au învățat despre schimbările climatice în cadrul orelor de franceză

„Sensibiliser nos enfants à la protection de la planète” este un proiect derulat de ecOprovocarea (programul educațional de mediu al ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă), împreună cu Institutul Francez din România și Ambasada Franței în liceele din toată țara.

Obiectivul acestui proiect a fost: creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor asupra unei problematici complexe: schimbările climatice, despre care se vorbește într-o limbă prietenă, limba franceză, într-un context inedit, ora de limba franceză.

În perioada martie – mai 2021, s-au alăturat proiectului 173 de profesori de limba franceză din 35 de județe (din 41 ale țării) și Municipiul București. Aceștia au primit planuri de lecție traduse în limba franceză, pentru 5 ore diferite, pe care le-au predat elevilor lor.

6590 de elevi au participat la activități în această perioadă, inclusiv în timpul vacanței impuse de resticțiile legate de pandemie.

Profesorii care au ajuns la cei mai mulți elevi cu aceste lecții de conștientizare au devenit eligibili pentru două premii importante, puse la dispoziție de organizatori cu implicarea partenerilor francezi: un laptop performant și un curs de formare profesională, CAVILAM, care se va desfășura în această vară, la Vichy, Franța.

Câștigătoarele celor două premii sunt Cristina Mitrache, profesoară de limba franceză la Colegiul Economic Arad, care va primi un laptop necesar în activitatea didactică și Andreea Năstase, profesoară de limba franceză la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi” din Iași, care va pleca la Vichy în curând.

Toți profesorii și elevii participanți în proiect au primit felicitările doamnei Teia Ciulacu, președinta ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, ale domnului Michel Monsauret, atașat diplomatic  pe chestiuni de cooperare educațională la  Ambasadei Franței și ale domnului Joseph Giustiniani, atașat de cooperare la Ambasada Franței în România și Director Adjunct al Institutului Francez din România.

Joseph Giustiniani a menționat: „Educarea noilor generații în problematica mediului și a dezvoltării durabile este o prioritate, nu doar pentru că trecerea la o lume mai prietenoasă cu natura nu se va putea face fără cetățenii viitorului, dar și pentru că tinerii sunt niște excelenți agenți de schimbare, cu cele mai mari șanse să transmită aceste valori celor mai mari decât ei.

Școlile au un rol cheie în educația de mediu și dezvoltarea durabilă în rândul copiilor.

Acesta este motivul pentru care Ambasada Franței și Institutul Francez din România, care fac eforturi să susțină inițiativele non-guvernamentale ale societății civile din România care contribuie la conștientizarea efectelor schimbrărilor climatice, au decis să susțină proiectul « Sensibiliser nos enfants à la protection de la planète » al ViitorPlus – Asociația pentru Dezvolatre Durabilă. Salutăm succesul proiectului în rândul profesorilor de limba franceză și al elevilor lor.”

 

ecOprovocarea, programul educațional care girează acest proiect în parteneriat româno-francez, aduce educația de mediu în școlile generale și liceele din toată țara, de 10 ani încoace.

Mecanismul educațional este unul simplu și dinamic: echipe de profesori și elevi din licee realizează în fiecare lună a anului școlar, pe tot parcursul acestuia, activități practice de reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară, dar și activități educaționale, toate acestea într-un format de concurs cu aceasta miză importantă: o tabara de leadership organizată la munte, în ultima săptămână a lunii august.

Anul acesta asteptam 100 de tineri și profesori în tabara de leadership ecOprovocarea.

 

Etichete: