fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977 | Seismul s-a soldat cu peste 1.500 de morți

În data de 4 martie 1977, în România s-a produs un cutremur puternic care a avut efecte devastatoare asupra țării. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, seismul s-a soldat cu peste 1.500 de morți, circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe prăbușite. După 45 de ani, misiunea noastră rămâne salvarea vieții, însă fiecare dintre noi trebuie să manifeste responsabilitate și să-și însușească principalele măsuri și reguli de autoprotecție.
Suntem prea mici în fața naturii, dar informația ne poate salva viața!
Având convingerea că o populaţie informată va fi mai bine pregătită pentru a face faţă unui eveniment neprevăzut, acţionând eficient şi ajutând la restabilirea stării de normalitate, facem apel la cetățeni să respecte regulile și măsurile care se impun în situația producerii unui seism.
✅ În primul rând, în cazul în care se declanşează un cutremur, cetățenii trebuie să-și păstreze calmul şi să liniştească persoanele din jur.
⛔Dacă se află în interiorul unei clădiri, nu trebuie să părăsească imobilul, şi în niciun caz să fugă pe scări, deoarece faza seismică are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice îi poate surprinde pe scări, holuri sau paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave nedorite.
❗❗ De reţinut este că aceștia trebuie să se protejeze sub o grindă, toc de uşă solid, birou sau masă care să fie suficient de rezistente pentru a-i feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.
✅În lipsa unor astfel de posibilități, se pot proteja stând la podea, lângă un perete de rezistenţă, adoptând poziţia ghemuit, protejându-și capul cu palmele împreunate, însă departe de ferestre care se pot sparge și îi pot accidenta.
ℹ️Pentru informații complete avem la dispoziție nenumărate măsuri de protecție la cutremur în spațiul virtual, cu precădere pe platformele de pregătire https://fiipregatit.ro și www.nutremurlacutremur.ro
🗒️Alocați astăzi timp unei documentări aprofundate asupra măsurilor de protecție la cutremur!