fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Naţional

400 de milioane de euro pentru reziliența IMM-urilor

Pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum și crizele produse de războiul din Ucraina, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat o serie de măsuri, printre care și Măsura 4.1.1. Cu o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, aceasta va finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor.

„Vorbim despre o nouă premieră pentru România: de când gestionăm fonduri europene, niciodată mediul de afaceri nu a avut parte de un sprijin atât de consistent, într-un timp atât de scurt. Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunțat în mai puțin de trei luni de zile. Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de așteptată de IMMuri și microîntreprinderi pentru realizarea de investiții în dezvoltarea capacităților de producție sau prestare de servicii, dar și pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimiști, pentru că, pas cu pas, se crează toate premisele dezvoltării durabile prin investiții din fonduri europene”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, și o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro și maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul inforeuro valabil în luna iunie 2022).

Apelul pentru proiectele care intră sub incidența ajutorului de stat se deschide marți, 23 august, iar apelul pentru proiectele care intră sub incidența ajutorului de minimis se deschide miercuri, 24 august.

Obținerea informațiilor suplimentare:

Ghidul Solicitantului pentru acest apel de proiecte, împreună cu un set de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări se găsesc aici: https://bit.ly/3Sov8bL.

O altă măsură luată de MIPE prin echipa Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 o reprezintă punerea la dispoziția beneficiarilor Centrul de Informare unde, la numărul scurt 031.9268 pot fi obținute răspunsuri suplimentare. Având în vedere că MIPE gestionează peste 500 de solicitări de informații zilnic pentru toate apelurile lansate în ultimul timp (inclusiv vouchere sociale și PNRR), recomandarea este ca apelurile telefonice să aibă loc doar după consultarea prealabilă a informațiilor deja disponibile pe site  telefonice zilnic  care nu se regăsesc în urma consultării informațiilor deja disponibile pe site la: https://bit.ly/3Sov8bL.

Manualul utilizatorului pentru platforma IMM Recover este aici: https://bit.ly/3AFYThF, iar Manualul de utilizare pentru depunerea cererii de finanțare este publicat aici: https://bit.ly/3QCb2JX.

Ce se tipuri de investiții sunt finanțate prin Măsura 4.1.1. din Programul Operațional Competitivitate:

  1. a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;
  2. b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente

Procedura de aplicare pe platforma IMM Recover:

Proiectele, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului, vor fi depuse în platforma IMM Recover, în care potențialii beneficiari au avut de asemenea posibilitatea să se înroleze în aplicația pentru pregătirea documentelor începând cu data de 16 august 2022, dată la care a început perioada de preînscriere.

Apelurile se vor închide pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59, respectiv 30 august 2022, ora 23:59:59.

Solicitările privind relocarea contului în aplicația electronică IMM Recover trebuie transmite pe adresa de email: modificare.cont.immrecover@mfe.gov.ro. De asemenea, un manual al utilizatorului pentru platforma IMM Recover poate fi accesat la adresa https://bit.ly/3dPr3Og.

1,5 miliarde de euro pentru mediul de afaceri:

În contextul crizelor simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea prețului la energie, creșterea prețului carburanților și criza generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea și prosperitatea României.

Aceste măsuri, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, sunt construite astfel:

  • 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență – Programul Operațional Competitivitate;
  • 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;
  • 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice – Programul Operațional Infrastructură Mare;
  • 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru – Programul Operațional Competitivitate.

Mai multe informații despre stadiul acestor măsuri sunt disponibile aici: https://bit.ly/3Kd7H1r.

Etichete: