fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sfaturi Utile

4 sfaturi pentru interviul de angajare

Primul interviu de angajare poate fi destul de înfricoșător. E primul tău pas oficial pe piața muncii și vrei să pășești cu dreptul, evident. Lasă anxietatea acasă și urmează aceste 4 sfaturi pentru un interviu de succes!

1. Citește mai multe despre companie

Dacă nu știi nimic despre compania la care mergi la interviu, s-ar putea să lași impresia că nu te interesează jobul. Uneori sunt suficiente chiar și 10 minute petrecute pe site-ul firmei respective și pe paginile de social media ale acesteia ca să afli cu ce se ocupă, ce misiuni și valori are și poate chiar cine sunt membrii echipei. Iar dacă tot suntem la acest punct, nu uita să-ți reamintești cerințele postului și ce ai trecut în propriul CV.

2. Îmbracă-te corespunzător pentru jobul la care ai aplicat

Nu sunt întotdeauna necesare cămășile albe sau pantofii eleganți pentru un interviu de angajare. Ținuta perfectă pentru interviu depinde foarte mult de postul la care ai aplicat și compania pe care urmează să o vizitezi. Nu strică, totuși, să fii puțin mai atent cu ținuta ta de data asta. Alege haine în care te simți comod, fără croieli prea casual (cum ar fi pantalonii de trening sau blugii rupți) și oprește-te 2 minute la baie înainte de interviu ca să verifici că nu ai transpirat într-un mod vizibil, că nu ți s-a întins machiajul și că nu ai nimic printre dinți. Aceste lucruri nu le vor lăsa neapărat o impresie proastă recrutorilor, dar te vei simți tu mai liniștit știind că ai o ținută corespunzătoare pentru jobul la care ai aplicat.

3. Anticipează întrebările pe care le vei primi

Desigur, nu poți anticipa toate întrebările pe care ți le va pune un recrutor, dar te poți gândi un pic la cele de bun simț care pot crea un portret al felului în care lucrezi, atât singur, cât și cu o echipă. Important e să nu lași nicio întrebare să te blocheze.

Acum câțiva ani, spre exemplu, la un interviu pentru un post creativ, recrutorul m-a întrebat cum aș promova un set de zaruri complet normale ca să pară ceva wow și complet neobișnuit, o întrebare la care clar nu mă așteptam. Ca răspuns am început să înșir toate ideile pe care le aveam în cap în acel moment. Nu aveam timp să realizez care sunt bune sau care sunt proaste, așa că le-am spus pe toate. Iar când am rămas fără idei, am început să implic viitoarea echipă: să facem un brainstorming, să facem un focus grup ca să ne dăm seama ce părere au clienții de produs, iar apoi să punem cap la cap o strategie de comunicare. Erau niște idei fără noimă într-o ordine cât se poate de aleatorie, dar recrutorul nu căuta să vadă ce idei poate să obțină de la mine în 2 minute. Pur și simplu voia să vadă cum mă comport sub presiune și dacă mă intimidez ușor.

4. Implică-te în discuție

Interviul este un dialog, iar ca orice dialog, întrebările și răspunsurile trebuie să vină din ambele direcții. Nu-ți fie teamă să pui și tu, la rândul tău, întrebări. Ca să nu te blochezi la interviu, poți chiar să le pregătești de acasă. Întreabă despre echipă și birou. Poate chiar reușești să convingi recrutorul să-ți ofere un scurt tur al sediului. Cel mai important însă e să discuți despre salariu. Oricât de greu ar fi să negociezi salariul la începutul carierei, e important să o faci ca să nu ai frustrări ulterior când primești oferta sau după ce te angajezi.