fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sibiu

300 de artiști vin la singurul festival dedicat artei lirice

gala opera

Singurul festival dedicat artei lirice va avea loc în perioada 1-11 septembrie, aduce la Sibiu peste 300 de artiști și oferă iubitorilor muzicii patru producții impresionante de operă și balet, peste zece recitaluri în spații neconvenționale, iar pentru tinerii muzicieni – un masterclass de canto, o gală cu orchestră și o conferință extraordinară moderată de Claudia Robu.

„Debutul celei de-a XXI-a ediții a «Sibiu Festival Opera» coincide cu începutul toamnei, anotimp al culorilor calde. Natura crează astfel cadrul unor evadări de neuitat, în Sibiul nostru drag, ce vor fi însoțite, de această dată, de magia muzicii de operă.

Ne bucurăm să avem aici, în cetatea Sibiu, peste 300 de artiști ce și-au propus să ne cucerească cu talentul lor, unii dintre ei având șansa să fie descoperiți și să se afirme în cadrul concursului dedicat tinerilor participanți. Asta, pentru că Sibiul poate fi atât rampă de lansare pentru cei ce fac primii pași pe scena unor festivaluri importante, dar și un veritabil podium pentru artiștii deja consacrați.

Doresc să transmit tuturor participanților «Bun venit» în județul Sibiu și am certitudinea că ospitalitatea noastră, a sibienilor, le va merge la suflet!

De asemenea, sunt convinsă că vor urma 11 zile magice, în care noi, spectatorii, vom avea șansa să redescoperim debutul toamnei, purtați pe aripile muzicii de operă!”,transmite doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Prima parte a festivalului este dedicată tinerilor artiști, studenți sau absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil muzical, care au șansa să urmeze un masterclass de canto coordonat de lect. univ. dr. Florin Estefan, bariton și manager al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, împreună cu lect. univ. dr. Lelia Serafinceanu (pian) și lect. univ. dr. Bianca Murariu (pian), în perioada 3-8 septembrie. Înscrierile sunt deschise până sâmbătă, 27 august, iar cei interesați pot găsi mai multe informații și formularul electronic de înscriere la adresa: https://filarmonicasibiu.ro/ro/events/masterclass-de-canto.

Timp de trei zile, în spații neconvenționale din municipiul Sibiu și împrejurimi, participanții vor anunța festivalul prin mici recitaluri cu arii de operă acompaniate de pian, sub genericul „Take an Opera Break“.

Apreciată pentru emisiunile culturale pe care le-a realizat de-a lungul anilor la TVR, Claudia Robu va modera o conferință extraordinară în cadrul Sibiu Opera Festival, miercuri, 7 septembrie, de la ora 10.00, în Sala „Henry Selbing” a Filarmonicii de Stat Sibiu. Accesul presei și al publicului larg este liber, în limita locurilor disponibile.

Joi, 8 septembrie, ora 19.00, la Sala Thalia, publicul este invitat la Gala Sibiu Opera Festival. După patru zile de cursuri și trei zile de microrecitaluri în Sibiu și împrejurimi, participanții la masterclass vor susține, în calitate de soliști, prima lor gală de operă cu orchestră. Tinerii vor fi acompaniați de muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu sub bagheta tânărului dirijor austriac David Schlager. Prin votul juriului și al auditoriului, cel mai bun solist al Galei va deveni vocea Concertului de Crăciun de la Sibiu.

În vârstă de 28 de ani, David Schlager a câștigat Premiul al II-lea și premiul special oferit de Filarmonica de Stat Sibiu la Concursul Internațional de Dirijat „Ionel Perlea” și se află, de asemenea, la început de carieră, însă deja se poate mândri cu o serie întreagă de producții de succes în domeniul teatrului liric.

„Gala de Operă a Tinerelor Voci este primul pas în carieră al studenților selectați pentru masterclass. Aceștia vor studia o săptămână în Filarmonică, alături de Florin Estefan. În acest timp, ei debutează prin mici recitaluri în Sibiu, anunțând festivalul. Pentru prima dată în viață, vor urca pe scenă alături de o orchestră la Sibiu, în gala de deschidere din 8 septembrie, de la ora 19.00. Cea mai bună voce a galei va deveni vedeta Concertului de Crăciun de la Sibiu, din luna decembrie. Împreună, deschidem porți și netezim drumul tinerilor cântăreți către marile scene!, anunță dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele pentru Gala de Operă sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii, pe iabilet.ro și în aplicația oficială „Filarmonica Sibiu”, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Balerinii Operei Naționale București vin la Sibiu Opera Festival cu “Tango. Radio and Juliet”, un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română stabilit în Slovenia – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen, de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead. Gala de Balet va avea loc vineri, 9 septembrie, ora 19.00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, iar biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii, pe iabilet.ro și în aplicația oficială „Filarmonica Sibiu”, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

„Sibiu Opera Festival reușește, anul acesta, să aducă între aceleași ziduri ale cetății noastre culturale Opera Națională București și Opera Națională Română Cluj-Napoca, pentru un veritabil regal al artei lirice de care vă invităm să vă bucurați, la Sala Thalia, Centrul Cultural «Ion Besoiu» și pe străzile Sibiului! Le mulțumesc colegilor mei implicați în buna organizare, muzicienilor Filarmonicii de Stat Sibiu, voluntarilor noștri inimoși, distinșilor invitați, sponsorilor și partenerilor – în mod special Consiliului Județean Sibiu și Primăriei municipiului Sibiu care finanțează cu generozitate Sibiu Opera Festival. Cu toții recunosc și susțin valoarea proiectului nostru cultural și educațional absolut unic în peisajul cultural sibian”, a subliniat domnul Cristian Lupeș.

Muzica operei „Don Giovanni a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera absolută a avut loc la Praga, sub conducerea muzicală a compozitorului, în 1787, anul în care la Sibiu se construia Sala Thalia. Încă de atunci, fiecare generație de creatori și filosofi a încercat să răspundă la întrebarea enigmatică: „Cine este Don Giovanni?”. Primele cuvinte pe care le rostește marele cuceritor sunt: „Nu vei afla niciodată!”.

Așadar, sâmbătă, 10 septembrie, de la orele 19.00, toți iubitorii operei sunt așteptați la Sala Thalia pentru a vedea și a asculta „Don Giovanni”, cu baritonul Florin Estefan în rolul titular. Distribuția este completată de soliștii: Cristian Hodrea (Leporello), Lorena Puican (Donna Elvira), Diana Țugui (Donna Anna), Eusebiu Huțan (Don Ottavio), Sebastian Balaj (Masetto), Maria Miron Sîrbu (Zerlina), Corneliu Huțanu (Il Commendatore). La pupitrul orchestrei sibiene se va afla Tiberiu Soare, dirijorul principal al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii, pe iabilet.ro și în aplicația oficială „Filarmonica Sibiu”, la prețul de 50 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Ultimul și cel mai mare spectacol din această ediție a festivalului este programat duminică, 11 septembrie, de la orele 19.00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”: fabuloasa operă „Nabucco“, scrisă de Giuseppe Verdi în 1841, cu participarea orchestrei, corului și ansamblului de balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Subiectul urmărește, pe parcursul celor patru acte, evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare la cea de libertate – dar și a atitudinii împăratului Nabucodonosor – întâi de aroganță, apoi de umilință – în fața Dumnezeului Atotputernic. Viziunea regizorală a Inei Hudea respectă concepția dramaturgică originală, în timp ce scenografia Lilianei Moraru prezintă componenta spațială a acesteia într-un context modern, contemporan. Spectacolul va fi dirijat de Cristian Spătaru, dirijor cor va fi Corneliu Felecan, iar coregrafia este semnată de Daniela Drăgușin. În distribuție îi vom regăsi pe soliștii: Șerban Vasile (Nabucco), Cristian Mogoșan (Ismaele), Alin Anca (Zaccaria), Valentina Boi (Abigaille), Iulia Merca (Fenena), Simonfi Sandor (Marele Preot), Florin Pop (Abdallo) și Lucian Bulucz (Anna).

Biletele pentru „Nabucco“ sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii, pe iabilet.ro și în aplicația oficială „Filarmonica Sibiu”, la prețul de 80 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Sibiu Opera Festival, ediția a XXI-a, este un proiect organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, co-finanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

„Primăria Sibiu este și anul acesta alături de Sibiu Opera Festival, ca în fiecare ediție, oferind suport financiar acestui eveniment apreciat de public și care se potrivește atât de bine spiritului unui oraș cultural, care știe să aprecieze calitatea și frumosul mesajului pe care îl transmite muzica clasică. Le urez organizatorilor încă o ediție cu succes, iar publicului îi doresc audiție plăcută“, este mesajul doamnei Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

La casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu sunt disponibile pachete de bilete pentru toate spectacolele din perioada 8-11 septembrie, la prețul promoțional de 190 lei.

Etichete:

Recomandam sa citesti si