28 de urși pot fi împușcați ”preventiv” în județul Sibiu
Cele 24 de fonduri de vânătoare din județul Sibiu au primit o cotă de prevenție anuală de 28 de exemplare de urs brun pentru anii 2024 și 2025. În situații de urgență, mai pot fi împușcați sau relocați urșii agresivi și cei care au produs pagube. Aceștia intră în cota de intervenție, care a fost stabilită la 55 de exemplare pentru toată țara.
După numărul incidentelor
Pentru prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, fondurile cinegetice Arpașu, Porumbacu, Marpod și Căprăreț pot împușca câte doi urși pe an. Câte un exemplar pe an au dreptul să ucidă fondurile de vânătoare Bruiu, Nou Român, Bâlea, Negovanu, Avrig, Lotrioara, Sadu, Rășinari, Gura Râului, Săliște, Vurpăr, Țichindeal, Șeica Mare, Bazna, Valea Viilor, Ațel, Dumbrăbeni, Laslea, Iacobeni și Merghindeal.
Repartiția cotei de prevenție între fondurile de vânătoare s-a făcut ”în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice care au avut loc de-a lungul timpului și ținând cont de numărul de derogări oferite în trecut”, după cum se specifică în amendamentul la Legea Vânătorii adoptat de Parlament, în 15 iulie.
Harghita are cea mai mare cotă
La nivel national, cota de prevenție aprobată pentru anii 2024 și 2025 este de 426 de exemplare de urs brun, repartizată pentru 21 de județe. Cel mai mare număr de urși poate fi ”recoltat” în județul Harghita (73). Urmează, în ordine, județele: Covasna – 54, Brașov – 45, Mureș – 43, Argeș – 30, Buzău – 28, Sibiu – 28, Bistrița-Năsăud – 21, Prahova – 16, Suceava – 14, Vâlcea – 13, Neamț – 13, Vrancea – 11, Hunedoara – 10, Bacău – 8, Gorj – 7, Alba – 5, Dâmbovița – 3, Maramureș – 2, Cluj – 1 și Mehedinți – 1.
Un studiu realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” a stabilit că în România trăiesc între 7.000 și 8.000 de urși bruni, însă asociațiile de vânătoare spun că numărul real ar fi de două ori mai mare.
Legea impune și interdicții
Împușcarea urșilor în cadrul cotei de prevenție nu se poate face la întâmplare. ”Pentru menținerea echilibrului între categoriile de vârste și sex, precum și pentru protejarea exemplarelor dominante”, Legea Vânătorii interzice clar recoltarea femelelor însoțite de pui cu vârsta sub 2 ani și a exemplarelor a căror blană depășește 400 de puncte C.I.C.
Statul vinde craniile cu 300 – 700 de euro
Craniul și blana exemplarelor de urs recoltate se evaluează conform metodologiei Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului (C.I.C.), în termen de 3 zile lucrătoare de la recoltare. Evaluarea se realizează de către o comisie stabilită la nivelul structurii teritoriale a Gărzii Forestiere Naționale pe a cărei rază de activitate se află fondul cinegetic din care s-a realizat recoltarea. După evaluare, blana se restituie gestionarului.
Cei care vor să păstreze craniile urșilor împușcați (ca trofee de vânătoare) plătesc taxe la bugetul de stat. În funcție de punctajul C.I.C. stabilit la evaluare, se achită, la structura teritorială a Gărzii Forestiere Naționale, un tarif de:
– 300 de euro, pentru cranii cu maximum 54 de puncte C.I.C.
– 500 de euro, pentru cranii cu 54,1 – 60 de puncte C.I.C.
– 700 de euro, pentru cranii cu peste 60,1 puncte C.I.C.
Sumele se achită în lei, la cursul BNR din ziua efectuării plății, nu sunt purtătoare de TVA și se virează la bugetul de stat.
Trofeele valoroase se confiscă
”În situația în care din orice motive se recoltează exemplare a căror blană a fost evaluată la mai mult de 400 de puncte C.I.C. la care se pot adăuga maxim 5% din punctajul obținut, atât blana, cât și craniul aparținând exemplarului în cauză, preparate de către gestionar, se predau structurii teritoriale de specialitate a Gărzii Forestiere Naționale în a cărei rază de activitate se încadrează locul unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare și rămân în proprietatea publică a statului”.