fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

24 Martie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Data de 24 martie marchează în întreaga lume „Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei”, aniversare ce face parte din calendarul manifestărilor OMS, menite să atragă atenția asupra principalelor probleme de sănătate publică ale lumii de azi.

Conform Raportului Global pentru Tuberculoză (TB) al OMS, în perioada 2000 -2018 au fost salvate circa 54 de milioane de vieți, prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei. În aceași perioadă, circa 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,6 milioane au decedat prin această boală.

 

În ultimii ani, România a fost, din păcate, pe primele 3 locuri în UE în ceea ce privește numărul de cazuri (noi și recidive) și în primele 6 țări din regiunea OMS  Europa. În 2018, au fost luate în evidență 14000 de cazuri noi și s-au înregistrat 927 de decese, majoritatea la bărbați.

În județul Sibiu, în 2021 au fost înregistrate 73 de cazuri: 55 cu TB Pulmonară (din care 6 cazuri copii 0-14 ani), 7 cazuri TB cu  alte localizări – osoasă, renală și 18 recidive. Au fost 6 decese, iar la 31 decembrie 2021 mai erau în evidență 67 de bolnavi (cazuri noi , recidive și retratamente).

 

Criza sanitară majoră generată de COVID-19, urmată fără pauză de criza geopolitică produsă de războiul din Ucraina, au afectat și vor afecta în continuare desfășurarea normală a programelor de supraveghere și control al bolilor transmisibile, cum este TB.

De aceea, acum mai mult ca oricând, este nevoie de efortul și participarea întregii comunități la acțiunile de informare, educare și prevenire a îmbolnăvirilor prin această redutabilă maladie.

 

Direcția de Sănătate Publică Sibiu, în calitate de partener al „StopTB România” se alătură campaniei de informare din acest an și va participa, alături de alte instituții reprezentative din țară la acțiunea de iluminare în roșu a clădirii DSP, joi 24 martie, între orele 19.00 – 24.00  (roșu fiind culoarea luptei împotriva Tuberculozei).

 

Acest demers a fost posibil cu sprijinul tehnic al Teatrului Național „Radu Stanca”, care ne-a pus la dispoziție sistemul de iluminare și căruia îi mulțumin pentru susținere și implicare.

 

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si