fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

19 decembrie 1920: depunerea jurământului militar de către elevii Școlii Militare de Infanterie nr. 2 din Sibiu

La 19 decembrie 1920 avea loc depunerea jurământului militar de către elevii Școlii Militare de Infanterie nr. 2 din Sibiu, cei care aveau să formeze prima promoție a acestei instituții sub numele de „Victoria”, alcătuită din 47 de tineri.

Înființată la 1 iulie 1920 la Sibiu, Școala Militară de Infanterie nr. 2 a fost încadrată la început cu 47 ofiţeri, 1 maistru de scrimă, 1 profesor de limba romană, 1 medic, selecţionaţi din rândurile celor mai buni ofiţeri. La comanda şcolii a fost numit colonelul Cristea Vasilescu (comandant între 1920-1928), ofiţer de stat major, veteran din Primul Război Mondial, cel care va duce o muncă titanică de organizare a instituției.

După îndelungi eforturi, primii elevi ai școlii au sosit la Sibiu după 1 octombrie 1920. Cursurile au început la 15 noiembrie cu 248 de elevi în anul I şi 42 elevi în anul II, toți proveniți de la Şcoala Militară de Infanterie nr. 1 din Bucureşti. Aceștia au fost organizaţi pe patru companii, trei pentru elevii anului I și una pentru elevii anului II. Tot atunci se formează compania trupei formată din soldați și recruți proveniți de la regimentele din Transilvania. La începutul lunii decembrie 1920 au mai sosit încă nouă elevi din anul II.

La 19 decembrie 1920, la ora 10.00, avea loc depunerea jurământului militar de către elevii școlii militare din Sibiu în prezența oficialităților orașului, a Mitropolitului Bălan al Ardealului, a generalului Ioan Boeriu, comandantul Corpului 7 Armată și a generalului Dănilă Papp, comandantul Diviziei 18 Infanterie. Tot cu această ocazie a fost inaugurat oficial localul școlii și a fost sărbătorit patronul spiritual al acesteia, Sfântul Nicolae.

Astfel își începea activitatea Școala Militară de Infanterie din Sibiu cea care avea să devină o instituție emblematică nu numai pentru orașul de pe Cibin, ci și pentru Armata României și ale cărei tradiții educaționale au fost preluate și sunt continuate astăzi cu mândrie de către Academia Forțelor Terestre.

Text: Roman Cosmin
Foto: Arhiva Muzeului AFT

Etichete:

Recomandam sa citesti si