fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

162 de operatori economici, verificați de inspectorii de la Protecția Consumatorului

La deschiderea Targului de Craciun, comisarii din cadrul CJPC Sibiu au desfasurat 110 actiuni de consiliere a operatorilor economici, comercianti si producatori de produse specifice sarbatorilor de iarna.

In perioada 01.12.2023-31.12.2023, s-au efectuat controale la un numar total de 162 operatori economici: in magazine alimentare si nealimentare, supermarketuri, hipermarcheturi, targuri specifice, piete agroalimentare si unitati turistice din judetul Sibiu.

La un numar de 125 operatori economici, au fost gasite abateri de la legislatia protectiei consumatorilor.

S-au controlat 11250 kg de produse, dintre care s-au gasit 1839 kg de produse cu abateri. Pentru abaterile constatate la produse si servicii oferite consumatorilor,s-au intocmit 125 PVCC cu sanctiuni contraventionale, dintre care: 82 amenzi contraventionale in valoare totala de 679 000 lei si 45 avertismente.

Principalele abateri constatate, au fost :

  1. La calitatea produselor alimentare comercializate:

1. La carne vrac, preambalată şi produse din carne existente la comercializare :

Carne proaspata de porc fara informatii privind data limita de consum, conditii de pastrare necorespunzatoare;

Nerespectarea conditiilor de pastrare la preparate din carne specifice sarbatorilor ( Carnati, Toba , muschiulet file, carne tocata );

Etichetare incompleta privid identificarea produselor din carne aflate la comercilaizare, lipsa datelor de producator, a ingredientelor cu efect alergene, precum si a conditiilor de depozitare si pastrare;

Lipsa afisare pret/unitatea de masura, la produsele comercializate la bucata;

Lipsa totala a elementelor de identificare la produsele din carne expuse la comercializare;

Termen de valabilitate depasit, precum si caracteristici calitative neconforme, la preparate din carne;

Lipsa traducere in limba romana a mentiunilor de pe eticheta sau ambalaj, la produse din import sau achizitii intracomunitare.

2. La produse de patiserie si cofetarie :

Lipsa traducere in limba romana a mentiunilor de pe eticheta sau ambalaj, la produse din import sau achizitii intracomunitare: fursecuri, preparate de patiserie, pandispan;

Lipsa mentionare data de expirare, ingrediente alergene, precum si conditii si temperatura de depozitare improprii la produsele: prajituri diplomat, amandina, diferite torturi, gogoasa cu umplutura pe baza de fructe, rulada cu crema, savarina si ecler;

Informatii greu lizibile a mentiunilor inscriptionate pe etichetele produsului cozonac cu diverse umpluturi;

Nerespectarea conditiilor de pastrare la produsele: pasca cu branza, cozonac cu nuca;

Termen de valabilitate depasit, precum si caracteristici calitative neconforme, la: prajituri si saleuri;

Produse de patiserie traditionala cu lipsa informare completa, corecta si precisa;

Prajituri ambalate care contineau produse deteriorate si sfaramate in interiorul ambalajului;

Nerespecatrea temperaturii de pastrare indicate de producator la produsele: prajituri;

Afisarea la raft a unui pret, iar la casa de marcat alt pret;

Lipsa totala elemente de identificare la produsele expuse spre vanzare;

Lipsa afisare pret la produse de patiserie;

Lipsa afisare pret pe unitatea de masura la produsele cozonac si pasca;

Tavi de coacere neigienizate corespunzator;

Lipsa inscriere gramaj si ingrediente pentru diferite sortimente de prajituri.

3. La ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao: Existenta la vanzare de produse expirate fata de data limita de consum recomandata de producator;

Nerespectarea conditiilor de pastrare la produsele: baton cu cacao, halvita cu stafide, turta dulce;

Existenta la vanzare de produse prezentand caracteristici calitative neconforme, la produse: ciocolata si figurine din ciocolata;

Afisarea la raft a unui pret/produs iar la casa de marcat alt pret/produs;

B. La verificarea modului de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a jucariilor, ornamentelor de craciun si a produselor nealimentare specifice Sarbatorilor de iarna:

Lipsa unor informatii complete privind datele importatorului;

Lipsa informatii privind: producatorul, a instructiunilor de folosire si utilizare, a marcajului CE;

Lipsa instructiuni de utilizare traduse in limba romana;

Lipsa totala a elementelor de identificare;

Lipsa avertismente traduse in limba romana;

Etichete greu vizibile cu informatii incomplete;

Lipsa informatiilor corecte, complete si precise la etichetarea jucariilor aflate la comercializare, precum si lipsa avertismentelor specifice;

Informatii greu lizibile a mentiunilor inscriptionate pe etichetele produsului.

C. La verificarea conditiilor de cazare in unitatiile de primiri turistice ale judetul Sibiu s-au constatat deficiente privind :

dotari incomplete conform categoriei de clasificare turistica ( lipsa saltelelor de protectie la paturi, lipsa mapelor de prezetare si informare a turistilor privind serviciile suplimentare oferite de unitatiile de cazare);

conditii de igiena necoresunzatoare in bai (depuneri de calcar ; suprafete cu mucegai prosoape si lenjerii cu grad ridicat de uzura);

lipsa mesajului Pro Natura in bai.

In urma controalelor efectuate au fost dispuse masuri:

Oprire definitiva de la comercializare a produselor periculoase si neconforme in cantitate 380 kg, in valoare de 10 250 lei.

Oprirea temporara de la comercializare pana la remedierea deficientelor constatate pentru 1459 kg produse alimentare si 380 bucati produse nealimentare neconforme in valoare totala de 46 350 lei.