fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional

16 decembrie 1989 | Primul “Jos Ceauşescu!”

16 decembrie 1989 | Primul “Jos Ceauşescu!”

Anul 1989 a pus capăt regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. România a fost singura ţară ex-comunistă în care trecerea la democraţie s-a făcut prin violenţă, prin ample proteste şi lupte de stradă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi. Scânteia care a declanşat focul ce a mistuit dictatura lui Nicolae Ceauşescu a apărut la Timişoara. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc “Revoluţia de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti.

Pe 16 decembrie 1989 în Timișoara începea sfârșitul comunismului în România. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa pe străzile oraşului, strigând „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”. Cu doar o zi înainte, câteva sute de enoriaşi maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist –care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată. În Registrul Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, în 16 decembrie, s-a consemnat că în Timișoara, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”.

Toată Revoluţia din Timişoara a fost făcută de 4.000 de oameni, după 20 a fost altceva. Dar Revoluţia efectivă a fost în 15, 16, 17,18, abia în 20 au ieşit fabricile. Şi am avut frică. Una dintre doamne se uita la noi de la ferestre şi un miliţian a început să strige isteric, un miliţian gras cu chipiu. Ne uitam unii la alţii. Nu aveam curaj să vorbim, stăteam muţi toţi. Şi doamna asta a strigat: „Ce staţi aici?” Am văzut că lumea începe să plece. Am venit să ne uităm. Şi am simţit pe cei care au rămas. Ideea aceasta de strigăt care face lumea: Fiat Lux. Pentru că nu am putut vorbi până când cineva a strigat: “Jos Ceauşescu!”.,povestește  Profesor universitar Daniel Vighi

Când forţele represive au atacat, tensiunea a crescut la maxim. Vitrina unei librării din apropiere a fost spartă şi de acolo rupte şi incendiate cărţile care îl glorificau pe Nicolae Ceauşescu.

Pe actualul bulevard 16 decembrie, la Maria, manifestanţii rămaşi au înfruntat forţele represive şi pompierii, iar unul dintre furtunurile cu apă a fost aruncat în Bega. Replica lui Nicolae Ceauşescu – dată prin trupele de Armată şi de Securitate – va fi groaznică. Între 17 şi 19 decembrie, la Timişoara au murit împuşcate cel puţin 90 de persoane. Au fost rănite sute.

Etichete: