fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

15 septembrie – ziua tradițională de începere a anului școlar

15 septembrie - ziua tradițională de începere a anului școlar
Pentru majoritatea dintre noi, 15 septembrie a reprezentat prima zi a anul școlar. Pe lângă părerea de rău pentru sfârșitul vacanței mari, bucuria revederii colegilor și noul început ne-au adus emoții și amintiri de neșters din suflet. Cu această ocazie vă prezentăm o piesă de patrimoniu deosebită și rară, din colecțiile Muzeului ASTRA – un orar școlar pentru clasa a III-a, anul 1955, ce a aparținut uneia dintre fiicele învățătorilor Nicolae și Maria Poplăcean din Orlat.
Cei mai mulți dintre noi am aruncat vechile rechizite, caiete și manuale. Prin urmare, păstrarea acestui orar a reprezentat un act cultural, piesa fiind acum o raritate. Observăm că pe orar scrie Școala de 7 ani, echivalentul școlii generale de mai târziu. În respectiva perioadă, de tristă amintire, copierea sistemului sovietic s-a realizat și în învățământ. Existau doar 10 clase pentru învățământul preuniversitar, din care primele 7 erau obligatorii. Observăm şapte coperţi de publicaţii comuniste pentru copii şi tineret: „Luminiţa”; „Cravata roşie”; „Ştiinţă şi tehnică”; „Scânteia tineretului”; „Scânteia pionierului”; „Instructorul de pionieri” şi „Tineretul leninist”. Sub caseta cu orarul este desenată Casa Scânteii din Bucureşti, clădire nefinalizată în anul 1955 (a fost construită între 1952-1957), clădire inspirată din arhitectura Universității Lomonosov din Moscova, ilustrând arhitectura stalinistă.
Pentru cei mai tineri, amintim că până în anul 1990 doar Duminica era zi liberă, săptămâna de lucru și de școală fiind de 6 zile.
Copilăria însă a existat, indiferent de regimul politic, cu bucuriile ei!
Etichete:

Leave a Comment