fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

100 de ani de artă românească 1900-2000, într-o singură expoziție deschisă la Brukenthal

Expoziția: 100 de ani  artă românească 1900-2000/ 100 de artiști, av. George Șerban

Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Locul desfășurării: Sala Multimedia, Casa Albastră, Piața Mare nr. 4

Perioada: 10.05 – 4.06. 2023

Partener: Casa de Avocatură Șerban și Asociații

Vino la Casa Albastră din Piața Mare din Sibiu începând cu data de 10 mai 2023, pentru a descoperi un altfel de secol XX, narat cu ajutorul penelului și măiestriei artistice! Într-o manieră extrem de rară în România zilelor noastre, expoziția 100 de artiști în 100 de ani de artă românească (1900-2000) colecția av. George Șerban combină diverse curente artistice specifice secolului extremelor: academism, simbolist, avangardist, art nouveau, modernism etc.

Grație colaborării în cadrul Proiectului Axele culturale Brukenthal – Colecția av. George Șerban expoziția prezintă publicului una dintre cele mai mari expoziții dedicate artei românești, ce cuprinde numeroase lucrări de pictură, grafică și sculptură semnate de artiști precum: Aman, Tonitza, Brâncuși, Mutzner, Steriadi, Dobrian, Câlția, Bernea, Brauner, Ilfoveanu, Apostu, Gorduz, Mitroi, Paciurea, Iancuț, Damian, Pacea, Gheorghiu etc. cărora li se alătură reprezentanții Școlii de grafică Kazar: State, Dumitrescu, Săftoiu, Guttman, Erceanu, Pusztai, Golici, Panaitescu, Kovascs etc. De la desen în cărbune la tuș, de la acuarelă la grafică și litografie, de la pictură la sculptură, expoziția vine în fața iubitorilor de artă cu lucrări realizate în decursul unui secol.

Lucrările ilustrează teme diverse și reprezentative pentru pictura românească a timpului: peisaje, natură statică, portrete dar și lucrări de avangardă. Toate pentru a evidenția geniul artistic românesc, demersul continuu între tradiționalism și inovație, fiecare artist punându-și amprenta asupra modului de interpretare a temei, coloritului sau luminii.

În integralitatea sa, expoziția se constituie ca un important eveniment de restituire a unora dintre artiștii români dar și de promovare a celor din ultima jumătate a secolului XX.