fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sfaturi Utile

10 principii importante în educația copiilor

Cele mai importante sfaturi privind educația copiilor sunt moștenite de la părinți sau împrumutate din lucrările celor mai celebri pedagogi și pediatri. Evreul polonez Janusz Korczak este una dintre personalitățile care au marcat secolul trecut prin lucrările sale despre copii. Dacă n-ar fi fost exterminat în lagărul german de la Treblinka, acest pediatru celebru ar fi continuat încă mult cercetarea asupra modului perfect de educație. Vedeți, mai jos, 10 principii importante, stabilite de Korczak, pentru toți părinții care își educă odraslele.

1. Să nu crezi niciodată că copilul tău trebuie să devină ca tine sau numai așa cum îți dorești tu. Ajută-l să se regăsească pe sine și nu-i regăsi pe ceilalți în el.

2. Nu cere de la copil o răsplată pentru tot ce faci de dragul lui. I-ai dăruit viața. Cum ar putea să-ți răsplătească asta? El va dărui viață altui omuleț, apoi se va bucura de nepoți. Aceasta e legea ireversibilă a recunoștinței.

3. Nu-i demonstra copilului supărările tale, pentru că la bătrânețe vei strânge roadele. Ce semeni, aceea culegi.

10 principii importante în educația copiilor4. Nu-ți lăsa copilul să se descurce singur, atunci când întâmpină probleme. Când te-ai ciocnit, la rândul tău, de primele dificultăți, nu aveai nici tu experiență. Oferă-i direcția pe care nu o vede. Va crede că s-a descurcat singur!

5. Nu-ți înjosi copilul. Nici măcar atunci când nu există nimeni, în afară de voi doi.

6. Nu uita că cele mai importante întâlniri din viața oamenilor sunt întâlnirile cu copiii. Atrage-le mai multă atenție.

7. Nu te victimiza dacă nu poți întreprinde ceva anume pentru copilul tău. Chiar dacă n-ai făcut tot posibilul pentru el, ai făcut destul.

10 principii importante în educația copiilor8. Copilul nu este un tiran care ți-a monopolizat viața, sângele și trupul. Este vasul prețios pe care viața ți l-a dăruit pentru a păstra și dezvolta în el focul creației. Copilul este iubirea fără restricții a mamei și a tatălui. Părinții nu cresc copilul „lor”, ci un suflet, care le este dar spre păstrare.

9. Învață să iubești un copil străin și nu fă altui copil ceea ce n-ai vrea să suporte copilul tău.

10. Iubește copilul indiferent dacă e: netalentat, ghinionist sau deja matur. Atunci când comunici cu el, bucură-te. Copiii înseamnă o sărbătoare care încă mai este cu tine.